ManşetTürkiyeUlaşım

‘Avrasya’dan kaçak geçenler için de garanti verilmiş

0
Avrasya Tüneli’nden kaçak geçenlerin parasının da garanti edildiği ortaya çıktı. 2016’dan 2020’ye kadar kaçan 1.1 milyon kişinin ödemediği 26 milyon 804 bin lira müteahhite aktarıldı. Devletin 2020 yılı için şirkete ödediği garanti parası ise tam 494.1 milyon lirayı buldu.

Sözcü‘nün aktardığına göre, Sayıştay‘ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirdiği denetimler sonucunda bakanlığın, Yapı Merkezi’ne verdiği Avrasya Tüneli ihalesi sözleşmesinde, kaçak geçişleri ödemeyi de garanti ettiği anlaşıldı.

Bu kapsamda tünelin işletmeye alındığı 2016 yılından itibaren ücreti tahsil edilemeyen kaçak geçişler nedeniyle müteahhit firma Yapı Merkezi’ne 26 milyon 804 bin 423 lira 35 kuruş garanti ödemesi yapıldı. Sayıştay’ın tespitlerine göre 5 yılda, toplam 1 milyon 117 bin 591 kişinin geçişleri tahsil edilemedi.

Bakanlık kaçan geçenlere müeyyide sözü vermiş 

Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen Avrasya Tüneli projesine ilişkin olarak Bakanlıkla, Yapı Merkezi arasında imzalanan işletme protokolü gereği, kaçak geçiş yapan araçların muayenesinin, alım-satımının ve yurtdışına çıkışının önlenmesi için  de bakanlığın söz verdiği anlaşıldı.

Ancak bu kapsamda hazırlanan düzenleme TBMM’ye sunulduğu halde beş yıldır sonuçlandırılamamış.

Yapı Merkezi’ne özel imtiyaz

Sayıştay raporunda, Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen diğer otoyol, köprü ve tünellerden yapılan kaçak geçişlere ilişkin olarak benzer bir düzenlemeye yer verilmediği de vurgulandı.

Avrasya Tüneli’nde her yıl iki kez güncellenen araç tek yön geçiş ücreti, 4.5 dolar + yüzde 8 KDV + 10 yıl birikimli ABD enflasyon artışı (yüzde 23) olarak hesaplanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.