DoğaManşet

Yeni araştırma: Yunuslar ve insanlar arasında benzer kişilik özellikleri var

0
Fotoğraf: Shutterstock

Bilim insanları yunusların çok farklı ortamda evrimleşmelerine rağmen insanlarla benzer kişilik özellikleri geliştirdiklerini keşfetti.

Journal of Comparative Psychology’de yayınlanan bir araştırmada, dünya genelindeki sekiz tesisten 134 erkek ve dişi şişe burunlu yunusu incelendi. Araştırmada her bir yunusun kişiliği tesislerdeki personel tarafından değerlendirildi.

The Guardian’ın aktardığına göre çalışma sonucunda başta merak duygusu ve sosyallik olmak üzere belirli kişilik özelliklerinde yunuslarla insanlar arasında ortak noktalar olduğu saptandı.

Merak ve sosyallik

Hull Üniversitesi’nde psikoloji öğretim görevlisi ve çalışmanın baş yazarı Dr. Blake Morton, bu araştırma ile yunusların kişiliğinin ilk kez bu şekilde çalışıldığını söyledi. Morton şu ifadeleri kullandı:

Yunuslar bu tür bir araştırma için harika hayvanlar çünkü primatlar gibi yunuslar da zeki ve sosyal. Zeka ve girişkenlik gibi faktörler kişiliğe katkıda bulunuyorsa, yunusların da primatlara benzer kişilik özelliklerine sahip olması gerektiğini düşündük.”

Fotoğraf: Shutterstock

Zeki canlılar

Yunusların birçok primat gibi vücutlarının temel işlevleri için ihtiyaç duyulandan çok daha büyük beyne sahip olduklarını belirten Morton, “Bu beyin maddesinin fazlalığı onların zeki olma yeteneklerini güçlendiriyor” dedi.

Morton, en yaygın kabul gören insan kişiliği modelinin, çevreye bakılmaksızın insan kişiliğinde her yerde kopyalanan beş özellik tarafından tanımlandığını söyledi: Açıklık, vicdan, dışa dönüklük, anlaşılabilirlik ve nevrotiklik.

İlk kez yunuslarla çalışıldı

Primatlar tarafından bu özelliklerin ne ölçüde paylaşıldığına dair birçok araştırma yapıldığını hatırlatan Morton, kendilerinin ilk kez yunuslarda bu çalışmayı yürüttüğünü söyledi.

Fotoğraf: Shutterstock

Morton, yunusların kişiliklerinin insanlara benzer olduğu gösterilmiş olmasına rağmen, çalışmanın bu kişiliklerin özdeş olduğu sonucuna varmadığını belirtti:

İnsanların bunu yanlış yorumlamasını ve insanların ve yunusların aynı kişilik özelliklerine sahip olduklarını söylemelerini istemiyorum- öyle değil. Sadece bazıları benzer.”

Çalışma 2012 yılında başladı

Şişe Burunlu Yunuslarda Kişilik Yapısı adlı çalışma 2012 yılında başladı. Yunusların seçildiği tesislerin bulunduğu ülkeler arasında Meksika, Fransa, ABD, Bahamalar ve Cayman Adaları bulunuyor.

Araştırmacılar arasında ayrıca Viyana Veterinerlik Üniversitesi’nden Dr Lauren Robinson ve Georgia Eyalet Üniversitesi’nden Dr Alexander Weiss ve AnimalConcepts’ten Sabrina Brando yer aldı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.