Yeni araştırma: Mikroplastiklerin havaya karıştığı bir kez daha kanıtlandı

Doğadaki dönüşüme eklemlenen mikroplastiklerin solunum yoluyla ciğerlere girerek canlıların sağlığını tehdit etmesinden endişeleniliyor.

Bilim insanlarının ABD’nin 11 bölgesinde yapmış olduğu araştırma, tıpkı yağmurun oluşması gibi atmosfere karışan bin metrik tona varan mikroplastik partikülün inceleme alanlarındaki milli parklara yağdığını ortaya koydu.

The Guardian’dan Valerie Yurk’un haberine göre, Utah Üniversitesi‘nden Janice Brahney bu süreci “plastik sarmalı” diye nitelendiriyor. Plastiklerin parçalanarak, geri dönüşerek ve atmosfere karışarak bu sarmalın içinde kaldığını söyleyen Brahney’e göre, plastiğin bu yolculuğunun ne kadar sürdüğünü ve menzilinin genişliğini kimse bilmiyor.

Kıtalar arası hareket ediyor

Aralarında Great Basin ve Craters of the Moon milli parklarının da bulunduğu 11 farklı lokasyonda incelemeler ve ölçümlemeler yapıldı. Brahney’in ekibi ıslak mikroplastikler olarak anılan maddelerin çoğunlukla büyük kentlerden çıktığını ortaya koydu.

Araştırmaları kuru mikroplastiklerin ise aksine tozlara benzer şekilde davrandığını, sıvılara göre çok daha uzun mesafeler katettiğini, hatta kıtalar arası yolculuk yaptığını gösterdi.

Sağlığa verdiği zarar henüz bilinmiyor

Brahney’e göre araştırmadan elde edilen yeni bulgular, plastik kullanımının azaltılması gereğinin aciliyetini gösteriyor. Mikroplastiklerin insan vücudunda yaratacağı tahribatın boyutu hala kesin olarak bilinmese de, pek çok bilim insanları konunun sağlık açısından yaratacağı tehlikelere değiniyor.

Akciğerlere girip burada tutunabilecek kadar küçük boyutlarda olmaları da astım ve kanser gibi hastalıklarla ilişkili olabileceklerini düşündürüyor.

Plastikler doğada parçalarına ayrılamadığı için atıklar arasında parçalarına ayrılıyor ve mikroplastiklere dönüşüyor. Mikroplastikler atmosfere, daha sonra ise toprağa ve sulara karışıyor.

*

Yeşil Gazete, yaptığı haberler ve yazarlarının yazılarıyla bir süredir konuyu gündemde tutuyor. Daha geniş bilgi için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

https://yesilgazete.org/blog/2020/05/16/bildigimiz-temiz-havalarin-sonu/

https://yesilgazete.org/blog/2018/11/05/mikroplastikler-besin-zincirinin-en-tehlikeli-halkasi-sedat-gundogdu/

https://yesilgazete.org/blog/2019/08/10/turkiyede-mikroplastik-kirliliginin-durumu-gercekten-de-bilinmiyor-mu/

https://yesilgazete.org/blog/2019/08/17/kuzey-kutbuna-mikroplastik-yagiyor/

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR