ManşetEkolojiKoronavirüs Salgını

Yeni araştırma: Hava kirliliği, koronavirüs kaynaklı ölümleri artırıyor

0

Yeni yayınlanan bir araştırma, hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde yeni tip koronavirüsten kaynaklı ölüm oranlarının çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.  Çalışmaya göre salgın öncesindeki kirlilik seviyesindeki en küçük artış dahi ölüm seviyesini yüzde 15 artırıyor.

Guardian’da yer alan habere göre ABD’li bilim insanları Manhattan’daki hava kalitesinin daha iyi olduğu bir koşulda yüzlerce kişinin hayatının kurtarılabileceğini öne sürdü. Kirlilik, ölümlerin yaşanmasına sebep olan akut solunum sıkıntısı sendromu riskiyle beraber diğer kalp sorunlarını da tetikliyor.

Ölüm oranlarında yüzde 15 artış

Boston’daki Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, nüfusun yüzde 98’ini kapsayan üç bin ABD yerleşim yerindeki 4 Nisan’a kadar görülen hava kirliliği ve Covid-19 ölümleri analiz edildi.  Araştırmacılar buldukları sonucu şu şekilde paylaştı:

PM2.5 (partiküller)’de sadece 1 μg/m3’lük bir artışın Covid-19 ölüm oranındaki yüzde 15’lik bir artışla ilişkili olduğunu bulduk.

Parçacık kirliliğine 15-20 yıl boyunca maruz kalınan küçük bir artışın zaten ölüm riskini arttırdığı biliniyordu ancak yeni çalışma bu artışın Covid-19 ölümleri için 20 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor.

SARS virüsü ve hava kirliliği arasındaki ilişkiyi doğruluyor

Araştırmacılardan Rachel Nethery daha önce salgın hastalıklar ve hava kirliliği bağlantısı hakkında yapılan bir çalışmaya değinerek “Daha önce yayınlanan bir çalışma hava kirliliğinin 2003 yılında ortaya çıkan SARS koronavirüsünün sebep olduğu ölüm oranlarını yükselttiğini göstermişti. Bizim sonuçlarımızın da bu bulguyla tutarlı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İtalya’daki bilim insanlarının yayınladığı ayrı bir raporda, ülkenin kuzeyinde görülen yüksek ölüm oranlarının en yüksek hava kirliliği seviyeleri ile ilişkili olduğu belirtiliyordu.

Wu: Ek önlemler almamız gerekiyor

Ekip üyelerinden Xiao Wu ise çalışmanın sonuçlarından şu şekilde faydalanılabileceğini söyledi:

Bu bilgiler, yüksek kirliliğe maruz kalan nüfusları ekstra önlemler almaya ve Covid-19’un kötü sonuç riskini azaltmak için ekstra kaynaklar tahsis etmeye teşvik ederek hazırlanmamıza yardımcı olabilir. Bir aşı veya tedavi umudumuza rağmen Covid-19’un uzun bir süre hayatımızın bir parçası olması muhtemel. Bunun ışığında, Covid-19 ölüm ücretini azaltmak için kendimizi kirliliğe maruz kalmaktan korumak için ek önlemler almalıyız.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.