İklim KriziEkolojiManşet

Yeni araştırma: Avustralya yangınlarında yaklaşık üç milyar hayvan etkilendi

0
Fotoğraf: Jo-Anne McArthur/Weanimals

Yeni yapılan bir araştırmaya göre 2019-2020 orman yangını sezonunda yaklaşık üç milyar hayvan öldü veya yer değiştirmek zorunda kaldı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yürütülen çalışmada beş farklı kurumdan 10 bilim insanı tarafından yapılan araştırma, daha önce bir milyar hayvanın etkilendiği yönünde yapılan tahminlerin oldukça iyimser olduğunu ortaya koydu.

Çalışmaya Sydney Üniversitesi, New South Wales Üniversitesi, Newcastle Üniversitesi, Charles Sturt Üniversitesi ve Birdlife Australia’dan bilim insanları katkıda bulundu.

143 milyonunu memeliler oluşturuyor

Guardian’ın aktardığına göre etkilenen canlıların yaklaşık 143 milyonunu memeliler, 180 milyonunu kuşlar, 51 milyonunu kurbağalar ve 2,5 milyarını sürüngenler oluşturdu.

Bilim insanları hayvanların hepsinin doğrudan sıcaklık veya alevlerle ölmediğini ancak yaşanan açlık, susuz kalma ve yaralanmalar sebebiyle durumlarının yangın sonrasında da çok iyi olmadığını düşünüyor.

Yangından kurtulan bir koalaya itfaiyeciler su veriyor.

‘Gezegendeki insan sayısının yarısı’

Sydney Üniversitesi’nde ekoloji profesörü ve projeyi denetleyen Avustralya Bilim Akademisi üyesi Chris Dickman, bulgunun araştırmacılar için bile bir şok olduğunu söyledi.

Dickman “Üç milyar yerli omurgalı çok büyük. Anlayamayacağınız kadar büyük bir sayı. Gezegendeki insan nüfusunun neredeyse yarısı” dedi.

Ayrıca, araştırmanın yangınların etkisinin uluslararası kamuoyunda gündeme gelen koala kaybından çok daha büyük olduğunu gösterdiğini vurguladı.  Etkilenen sürüngenlerin çoğu, hektar başına 1.500’den fazla kişinin yoğunluğunda yaşayabilen, ten gibi küçük türlerdi.

120 milyon hektar orman alanı incelendi

Sydney Üniversitesi’nden baş araştırmacı Lily van Eeden, çalışmanın orman yangınlarının hayvanlar üzerindeki etkisinin kıta çapında değerlendiren ilk iş olduğunu söyledi.

Neredeyse İngiltere’nin büyüklüğündeki 11,46 milyon hektarlık alanın analiz edildiği çalışmada çoğunluğu güneydoğu ve güneybatıda olmak üzere 120 milyon hektar orman incelemeye alındı. 120 bin hektarlık alan ise kuzey yağmur ormanlarını kapsadı.

İklim krizini acilen ele alma ihtiyacı

Çalışma, mega yangınların ülkenin biyolojik çeşitliliğini ne ölçüde azalttığını göstererek iklim krizini ele alma ve tarım ve kalkınma için arazinin ormansızlaştırılmasını durdurma ihtiyacının altını çiziyor.

WWF destekli analiz, orman yangınlarının yıkıcı etkisini haritalamak için yazılan makalelerin sonuncusu. Haziran ayında üç ekoloji profesörü tarafından yapılan hakemli bir çalışma,  yangınların “tehdit altındaki türler için en dramatik yaşam alanı kaybına ve ekolojik toplulukların tahrip edilmesine” neden olduğu sonucuna varmıştı.

Bu ay, 20’den fazla önde gelen Avustralyalı bilim insanının çalışmasına dayanan ayrı bir makale, şu anda tehdit altında listelenmeyen 49 yerli türün artık risk altında olabileceğini, hükümet verilerine göre 471 bitki ve 191 omurgasız türün acil dikkat gerektirdiğini tespit etmişti.

Mevcut çevre koruma yasası ve fonları yetersiz

Bilim insanları biyolojik çeşitliliğin daha iyi izlenmesi de dahil olmak üzere, orman yangınlarının ardından tehdit altındaki türlerin korunması için bir revizyon talep ediyor. Ayrıca, mevcut çevre koruma yasalarının yetersiz olduğunu belirtiyor.

Korumacılar, Avustralya’nın vahşi yaşamını sınırlı izlemesini muhafazakar Scott Morrison’un koalisyonunun seçildiği tarihten bu yana çevre programlarına yönelik fonun üçte birini kesmesiyle ilişkilendiriyor.

 

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.