İklim KriziEkolojiManşet

Avustralya’daki yangınlar sebebiyle 113 tür yok olma tehlikesi altında

0
Endemik kırmızı kaşlı tırmaşık kuşu

Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı, kıtada eylül ayından bu yana süren yangınlar sebebiyle zarar gören ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 113 türün listesini yayınladı. Bakanlık, listede yer alan türlerin neslinin tükenmemesi için acil bir şekilde koruma önlemleri alınması gerektiğini söyledi.

Listedeki türlerin çoğu, yangınlar başlamadan önce de nesilleri tehlike altındaki türlerden oluşuyor. Yangınlarla birlikte habitatlarının büyük bir bölümünü kaybeden bu türler için durum daha da kritikleşti. Birçok tür yaşam alanlarının en az yüzde 30’unu kaybetti. Endemik kırmızı kaşlı tırmaşık kuşlarının yaşam alanlarının neredeyse yarısına yakını yangınlar sebebiyle kül oldu.,

Kanguru Adası’ndan ince ayaklı keseli fare (dunnart)

Yaşam alanları yandı

Öncelik verilmesi gereken hayvanların yer aldığı listede Kanguru Adası’ndaki inceayaklı keselifareler, Pugh Kurbağası ve Avustralya’nın yangınla kaplı doğu sahillerinin ormanlarında ve mağaralarında yaşamayı seven altın uçlu yarasa gibi hayvanlar yer alıyor.

Raporda aynı zamanda koalalar ve dumanlı fare gibi türlerin iyileşmesini desteklemek için de acil müdahalenin gerekli olacağı belirtiyor. Bunun nedeni de yine hayvanların yaşam alanlarını kaybetmeleri ve kötü hava kalitesi.

Altın uçlu yarasa

Yağmurlar tek umut kaynağı

Avustralya’da yangınlar iklim krizinin sebep olduğu rekor kıran sıcaklıklarla beraber eylül ayında başlamış ve kıtanın büyük bir bölümünü etkisi altına almıştı.  O zamandan bu yana bir türlü kontrol altına alınamayan yangınlar 8 milyon hektardan fazla alanın yanmasına, 1.25 milyar canlının ölmesine binlerce insanın evinden olmasına sebep olmuştu.

İtfaiye ekipleri Şubat ayı boyunca süreceği öngörülen yağmurların, yangınların söndürülmesi için büyük bir umut kaynağı olduğunu söylüyor. Güney Galler Kırsal İtfaiye Teşkilatı, yağmurun 7 Şubat’tan bu yana 30’dan fazla yangının söndürülmesine yardımcı olduğunu söyledi.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.