Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşet

Yazar Salman Rüşdi’ye bıçaklı saldırı

0

Şeytan Ayetleri, Utanç, Utanç, Geceyarısı Çocukları gibi kitaplarıyla tanınan İngiliz yazar Salman Rüşdi, New York‘ta bir konferans vermek üzereyken saldırıya uğradı.

Şeytan Ayetleri adlı kitabı nedeniyle yazar hakkında 1989 yılında,  İran’ın dini lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmiş ve yine İranlı bir vakıf öldürülmesi karşılığında 3 milyon doların üzerinde bir ödül vaat etmişti.

New York Eyalet Polisi, gözaltına aldığı erkek bir şüphelinin sahneye koşarak Rüşdi’yi boynundan bıçakladığını duyurdu. Ağır yaralanan ve helikopterle hastaneye kaldırılan 75 yaşındaki Rüşdi’nin sağlık durumuna ilişkin henüz bir bilgi bulunmuyor.

Saldırı sırasında olay yerinde bulunan Haham Charles Savenor, saldırıyla ilgili görüntüler paylaştı.

BBC’ye konuşan görgü tanıklarından Carl Levan ise yaşananların korkunç olduğunu, Rushdie’nin “tekrar tekrar bıçaklandığını” belirtti. Olaya tanık olan Buffalo News‘ten Mark Sommer de siyah maske giyen birinin sahneye atlayarak Rüşdi’ye saldırmaya başladığını, kısa süre sonra 10-15 izleyicinin Rushdie’nin yardımına koştuğunu ve saldırganı durdurduğunu söyledi.

Dokuz yıl boyunca saklanarak yaşamıştı

Booker ödüllü Rüşdi, geleneklerin ötesine geçerek İslam’ın temel kavramlarının modern çağa uyarlandığı bir reform süreci öngörüyordu. Şeytan Ayetleri kitabıyla dine hakaret içerdiği iddia edildiği için yıllardır ölümle tehdit edilen yazar, dokuz yıl boyunca saklanarak yaşamak zorunda kalmıştı.

Rüşdi, saldırının gerçekleştiği sırada Chautauqua Enstitüsü‘nde düzenlenen bir etkinlikte konuşmacıydı. Onunla birlikte sahnede olan diğer bir konuşmacı da başından yaralandı.

New York Valisi Kathy Hochul, polisi soruşturma için “ne gerekiyorsa yapması için” görevlendirdiğini söyledi.

Rüşdi’nin hastaneye helikopterle kaldırılma anları da sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldı.

Salman Rüşdi kimdir?

Hindistan doğumlu İngiliz yazar, 1981 yılında Booker Ödülü de aldığı Geceyarısı Çocukları romanıyla ünlendi. Kitap yalnızca İngiltere’de bir milyonun üzerinde sattı.

Yazar daha sonra 1993’te Booker of Bookers ve 2008’de Best of Booker ödüllerini aldı.

Rüşdi’nin post-modern romanı Şeytan Ayetleri kitabı 1988’de basılır basılmaz büyük bir öfke doğurdu, yasaklanma çağrıları yapıldı. İran lideri Ayetullah Humeyni, yazar hakkında ölüm fetvası çıkarttı ve bu durum  diplomatik krizlere neden oldu. 

Dünya çapında, çevirmenler ve gösterilerde ölenler dahil 59 kişi bu konuyla ilgili hayatını kaybetti. Rüşdi pek çok Müslüman tarafından “kafir” ilan edilirken bazı kesimler tarafından da ifade özgürlüğünün temsilcisi oldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.