Hayvan HaklarıManşet

Yavru caretta carettaları öldüren iki otele 482 bin TL ceza

0

Antalya Belek‘te, yumurtadan çıkan 62 yavru caretta carettanın sahile koydukları yürüme bandına sıkışarak ölmesine neden olan iki otele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı toplamda 482 bin 790 TL idari para cezası kesti.

Belek sahilinde Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), caretta yuvalarıyla ilgili yaptığı çalışma sırasında Port Nature Luxury Resort Hotel ve Orange County Resort Hotel‘in kaplumbağaların yuvalama alanlarının üzerine ahşap yürüme bandı koyduğunu fark etmişti.

71 yavru sağ kurtarıldı

Bandı kaldıran görevliler, yuvadan çıkan fakat yürüme bandı altında sıkışıp ölen yavru kaplumbağalarla karşılaşmıştı.

Boğazkent’teki Orange County Resort Hotel’in kullandığı kumsalda yine yürüme bandı altında kalan yuvadan çıkan 71 yavru deniz kaplumbağası ise son anda canlı kurtarılmıştı.

İnceleme yapıldı

Serik Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu iki otele yönelik 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında adli ve idari işlem başlattığını açıkladı.

Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) olması nedeniyle Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce açılan soruşturma kapsamında iki kişiden oluşan ekip iki otele de giderek inceleme yaptı ve rapor hazırladı.

Yaban hayatı açısından da Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Antalya Şube Müdürlüğü’nden iki kişilik ekip otellerde inceleme yaparak tutanak tuttu.

Suç duyurusunda bulunuldu

DHA’nın aktardığına göre incelemelerin ardından il müdürlüğü, iki otele ayrı ayrı idari para cezası kesti. Ceza kararı, Çevre Kanunu’nun 20. maddesine dayandırıldı. Buna göre; otellerin, “biyolojik çeşitliliği tahrip ettikleri”, “Özel Çevre Koruma Bölgeleri için tespit edilen koruma ve kullanma esaslarına aykırı hareket ettikleri”, “sulak alanlar için belirlenen koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrandıkları” belirtildi.

Bakanlık, otellere, “Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” uyarınca ayrı ayrı 241 bin 395 TL idari para cezası kesti. İki otele toplamda, 482 bin 790 TL ceza uygulandı.

Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ayrıca tüm bu tespitleri ile birlikte 2 Eylül’de Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.