Hayvan HaklarıManşet

Yavru caretta carettaları öldüren iki otel hakkında soruşturma açıldı

0

Antalya Belek‘te, yumurtadan çıkan 62 yavru caretta carettanın bir otelin kumsala koyduğu ahşap yürüme bandının altında sıkışarak can vermesiyle ilgili Port Nature Luxury Resort Hotel ve Orange County Resort Hotel hakkında üç ayrı soruşturma başlatıldı.

Belek sahilinde Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), caretta yuvalarıyla ilgili yaptığı çalışma sırasında turistik bir tesisin yuvalama alanlarının üzerine ahşap yürüme bandı koyduğunu fark etmişti.

71 yavru sağ kurtarıldı

Bandı kaldıran görevliler, yuvadan çıkan fakat yürüme bandı altında sıkışıp ölen yavru kaplumbağalarla karşılaşmıştı.

Boğazkent’teki Orange County Resort Hotel’in kullandığı kumsalda yine yürüme bandı altında kalan yuvadan çıkan 71 yavru deniz kaplumbağası ise son anda canlı kurtarılmıştı.

İnceleme yapıldı

Serik Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu iki otele yönelik 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında adli ve idari işlem başlattığını açıkladı.

Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) olması nedeniyle Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce açılan soruşturma kapsamında iki kişiden oluşan ekip iki otele de giderek inceleme yaptı ve rapor hazırladı.

Yaban hayatı açısından da Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Antalya Şube Müdürlüğü’nden iki kişilik ekip otellerde inceleme yaparak tutanak tuttu.

1 milyon TL’ye yakın ceza gündemde

2021- 2022 yılı için belirlenen Av ve Yaban Hayvanları Tazminat Bedelleri’ne göre ölen her bir caretta caretta için 16 bin TL tazminata hükmedilmesi gerekiyor.

DKMP’nin yaptığı çalışma sonunda, 62 caretta yavrusunun öldüğü otele 992 bin TL ceza kesilmesi gündemde. Ayrıca DKMP yetkililerince, iki otele de sezon başında deniz kaplumbağalarının korunması genelgesinin imza karşılığında teslim edildiği ortaya çıktı.

Nesli tehlikede

Dünya Doğa Koruma Birliği‘nin (UICN) raporuna göre, nesli tehlike altındaki türlerden caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, dünyada en çok Akdeniz kıyılarında, Akdeniz’de ise Türkiye kıyılarında yuvalama yapıyor.

Türkiye’de ise yıllık 2 bini aşkın yuvanın oluştuğu Antalya’daki Belek sahili olarak adlandırılan Kundu- Denizyaka arasındaki 30 kilometrelik kumsal hem Türkiye hem de Akdeniz’deki en büyük yuvalama alanı konumunda bulunuyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.