Yavru caretta carettalar yangın dumanı yüzünden yönünü bulamadı

Kemer'deki Çıralı sahiline çöken yangın dumanları nedeniyle yönlerini bulmakta zorluk çeken caretta carettalara görevliler yardım etti.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da başlayan orman yangını etkisini sürdürürken, birbirine komşu ilçeler Akseki, Gündoğmuş ve son olarak Alanya’da da başlayan yangınlar nedeniyle Antalya Körfezi yoğun duman bulutuyla kaplandı.

Yoğun duman, Türkiye’nin en önemli caretta caretta yuvalama alanlarından Kemer’deki Çıralı sahilinde etkili oldu.

Gün ışığı duman arkasında kaldı

Oluşan siyah bulut nedeniyle yuvadan çıkan yavru caretta carettaların denize ulaşmak için takip ettiği gün ışığı, duman bulutunun arkasında kaldı.

Sabah gün doğumuyla birlikte 33 no’lu yuvayı açmak için sahile gide görevliler yaklaşık 20 dakika boyunca tan yerinin duman bulutu arkasından çıkmasını bekledi.

Görevliler müdahale etti

Daha sonra yuvayı açan görevliler 70 yumurta bulurken, bunlardan 40’ının denizle buluşmasını sağladı. Yuvada sıkışan 12 yavru ise kontrollü şekilde çıkarıldı.

12 yavru bir süre dışarıda durduktan sonra yönlerini bulup denize ulaşamayınca görevliler tarafından toplandı. Yavruların bir süre gözetim altında tutulacağı ve tekrar aynı noktaya denize ulaşmaları için bırakılacağı belirtildi.

‘Bin yavruyu canlı olarak denize gönderdik’

Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz, yuva sayısının 119’a ulaştığını belirterek şunları söyledi:

“Bugün 33’üncü yuvamızın kontrol açılışını gerçekleştirdik. Bugüne kadar bin yavruyu canlı olarak denize göndermiş bulunuyoruz. Bu bizi elbette çok sevindirdi. Bugün ilk defa maalesef çok garip bir yangın dumanı altında açtık bu yuvamızı. Manavgat’ın dumanı arkamızda görünüyor. Maalesef Türkiye’nin pek çok yerinde olan yangınlar için gerçekten çok üzgünüz. Ölen vatandaşlarımız için rahmet diliyoruz. Ölen vatandaşlarımızın yanı sıra bu ormanlarda çok sayıda canlının da yok olduğunu biliyoruz. Bunun için de çok üzgünüz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR