Doğa MücadelesiManşet

Yaşasın Rosia Montana!

0

Romanya’da parlamento başkent Bükreş’teki Rosia Montana’nın madenciliğe açılmasına yol açacak yeni madencilik yasasını reddetti.

Parlamentoda süren uzun tartışmalar ve ülke çapında yapılan gösterilerden sonra 10 Aralık’ta yapılan gerekli çoğunluğun sağlanamadığı oylamada 160 evet oyuna karşılık 105 red ve 22 çekimser oyla yasa reddedildi.

Rosia Montana’daki madencilik girişimine karşı kurulan Alburnus Maior sivil insiyatifinden Eugen David, verilen kararın Romanya sivil toplumu için benzersiz bir zafer olduğunu belirtti. Reddedilen yasayla birlikte bu tip yasadışı madencilik girişimlerinin son olmasını umduklarını söyleyen David, özgürlüğün ve adaletin yanında olan herkese teşekkür ettiklerini söyledi.

Rosia Montana’da ne olmuştu?

Kuzey Romanya’nın Transilvanya bölgesindeki eski bir madeni yenileme ve genişletme amacı güden proje neden olabileceği çevresel etkiler sebebiyle uzun yıllardır erteleniyordu. Ağustos ayında çıkarılan yeni yasa tasarısı ile projenin önü açılmıştı.

 

Proje ortaklarından Kanadalı Global Resources Ltd her sene madenden 300 ton altın, 1.600 ton da gümüş çıkarmayı planlarken ekoloji aktivistlerinin yıllardır madenin zemin sularını siyanür ile kirleteceğine ve pitoresk alanda çok büyük zarara yol açacağını savunuyorlardı.

Yasa tasarısı sonrası ülke çapında yankı uyandıran ve Türkiye’den de destek bulan eylemler sonrası Eylül ayında Başbakan Viktor Ponta bakanlar kurulunun projeyi reddedeceğinin aşikâr olduğunu belirtmişti.

Yeşi Gazete

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.