Hayvan HaklarıManşet

Yaşamları tehdit edilen Gediz Deltası’ndaki 15 bin flamingonun yardımımıza ihtiyacı var!

0

Her yıl 15 bin flamingo, on binlerce su kuşu ve yüz binlerce canlı için yaşam kaynağı olan Gediz Deltası tehlike altında. İzmir Körfezi Geçiş Projesi’yle İzmir Körfezi’nin ortasına yapılması planlanan otoban, deltada yaşayan kuşların, balıkların, körfezdeki yunusların ve denizkaplumbağası Caretta’ların yaşam alanlarını yok edecek.

Fotoğraf: Hellio & Van Ingen, köprünün yapılacağı alanın doğu kıyısı, Çiğli, İzmir

Avrupa’daki tüm flamingoların yüzde otuzunun yaşam alanı olan Gediz Deltası’nda yapılması planlanan bu proje, binlerce hektarlık sulak alanın ve doğal sit alanının yok sayılması; İzmir’in doğal ve kültürel değerlerinin yok edilmesi demek. İzmir Körfezi Geçiş Projesi bu nedenle, ulusal ve Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası mevzuatlara (Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi) aykırı.

Projenin çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu “olumlu” kararı, itirazlara rağmen onaylanmış durumda. Buna karşılık Doğa Derneği, TMMOB, EGEÇEP’in de aralarında bulunduğu Gediz Deltası’nın yaşam hakkını savunan 85 kişi ÇED olumlu kararırının iptali ve projenin durdurulması için dava açıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İzmir Körfezi Geçiş Projesi’ne dur demek ve Gediz Deltası’nın yaşam hakkını savunmak için Doğa Derneği yardım kampanyası başlattı. Çünkü dava sürecinde “keşif harcı ve bilir kişi yol giderleri” için 15.000.00TL’nin 7 Eylül 2017 tarihine kadar İzmir 3. İdare Mahkemesi’ne yatırılması gerekiyor.

Gediz Deltası’ndaki yüz binlerce canlının yaşam hakkını savunabilmek için yapılacak maddi desteğin tamamı yalnızca mahkeme harcı için kullanılacak.

Hesap numarası:
Doğa Derneği
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası
Şube Kodu: 1683
Hesap No: 685630015022
Iban No: TR59 0001 0016 8368 5630 0150 22

 

You may also like

Comments

Comments are closed.