Hayvan hakları aktivistleri, adalarda faytonların kaldırılması için Saraçhane’de başlattıkları Yaşam Nöbeti’nin 33. gününde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Atların yalnızca ulaşım aracı olarak değil nostalji olarak kullanılmasını da kabul etmeyeceklerini söyleyen eylemciler, bu sözü alana kadar çadırlı eylemlerine devam edeceklerini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde geçtiğimiz hafta atla 277 adet tescilli fayton plakasının 250 bin TL bedelle, atların tanesinin de 4 bin TL bedelle satın alınması kararı kabul edilmişti. Kararda adalarda atların artık ulaşım aracı olarak kullanılmayacağı da söylenmişti.
Basın açıklamasını Burak Özgüner Yaşam Nöbeti’nden Işıl Su Gürgöze okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
19 Aralık 2019 tarihinde İBB önünde başlattığımız Burak Özgüner Yaşam Nöbeti ile beraber gelişen süreçte 20 Aralık tarihinde İstanbul Valiliği tarafından uygulanmaya başlanan 3 aylık fayton yasağı ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi içinden yetkililer ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan ile görüşmeler gerçekleştirildi.
‘Atlar rehabilitasyona gönderilmeli’
Eylemimize başladığımız ilk günden beri tutumumuz adalarda atlı faytonların sembolik, turistik ya da nostaljik olmaksızın hiçbir şekilde çalıştırılmayacak ve hiçbir hayvan kullanımı alanına tahsis edilmeyecek şekilde atlı faytonların kaldırılması ve faytondan kurtarılan atların tekrardan bir hayvan kullanımı alanına tahsis edilmeksizin kendileri için oluşturulacak rehabilitasyon alanlarına hayatlarının sonuna kadar güvende yaşamaları amacıyla gönderilmesi olmuştur.
‘Net bir açıklama bekliyoruz’
16 Ocak 2020 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla faytoncularla anlaşılmış olduğu ve atlı faytonların ulaşım aracı olarak tamamen kaldırılacağı belirtilmiştir. Biz hayvan özgürlüğü aktivistleri olarak atlı fayton uygulamasının sadece ulaşım aracı olarak değil hiçbir şekilde ve amaçla hayvanların çalıştırılmayacağına dair İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından net ve kapsamlı bir açıklama bekliyoruz.
Basın açıklamasının devamında sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini söyleyen Gürgöze, sivil toplum kuruluşlarının konuya dahiliyetinin şart olduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ,İstanbul Valiliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle bir görüşme talep edilen açıklamada talepler yerine getirilinceye kadar Yaşam Nöbeti’ne devam edileceği söylendi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…