ManşetEkolojiHayvan Hakları

Yaşam Nöbeti’nden İBB önünde basın açıklaması

0

Hayvan hakları aktivistleri, adalarda faytonların kaldırılması için Saraçhane’de başlattıkları Yaşam Nöbeti’nin 33. gününde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Atların yalnızca ulaşım aracı olarak değil nostalji olarak kullanılmasını da kabul etmeyeceklerini söyleyen eylemciler, bu sözü alana kadar çadırlı eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde geçtiğimiz hafta atla 277 adet tescilli fayton plakasının 250 bin TL bedelle, atların tanesinin de 4 bin TL bedelle satın alınması kararı kabul edilmişti. Kararda adalarda atların artık ulaşım aracı olarak kullanılmayacağı da söylenmişti.

Yaşam Nöbeti 33. gününde

Basın açıklamasını Burak Özgüner Yaşam Nöbeti’nden Işıl Su Gürgöze okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

19 Aralık 2019 tarihinde İBB önünde başlattığımız Burak Özgüner Yaşam Nöbeti ile beraber gelişen süreçte 20 Aralık tarihinde İstanbul Valiliği tarafından uygulanmaya başlanan 3 aylık fayton yasağı ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi içinden yetkililer ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan ile görüşmeler gerçekleştirildi.

‘Atlar rehabilitasyona gönderilmeli’

Eylemimize başladığımız ilk günden beri tutumumuz adalarda atlı faytonların sembolik, turistik ya da nostaljik olmaksızın hiçbir şekilde çalıştırılmayacak ve hiçbir hayvan kullanımı alanına tahsis edilmeyecek şekilde atlı faytonların kaldırılması ve faytondan kurtarılan atların tekrardan bir hayvan kullanımı alanına tahsis edilmeksizin kendileri için oluşturulacak rehabilitasyon alanlarına hayatlarının sonuna kadar güvende yaşamaları amacıyla gönderilmesi olmuştur.

‘Net bir açıklama bekliyoruz’

16 Ocak 2020 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla faytoncularla anlaşılmış olduğu ve atlı faytonların ulaşım aracı olarak tamamen kaldırılacağı belirtilmiştir. Biz hayvan özgürlüğü aktivistleri olarak atlı fayton uygulamasının sadece ulaşım aracı olarak değil hiçbir şekilde ve amaçla hayvanların çalıştırılmayacağına dair İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından net ve kapsamlı bir açıklama bekliyoruz.

Talepler yerine gelene kadar nöbete devam

Basın açıklamasının devamında sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini söyleyen Gürgöze, sivil toplum kuruluşlarının konuya dahiliyetinin şart olduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ,İstanbul Valiliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı  yetkilileriyle bir görüşme talep edilen açıklamada talepler yerine getirilinceye kadar Yaşam Nöbeti’ne devam edileceği söylendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.