ManşetDünyaİklim Krizi

Yaşadığı sel felaketlerinden henüz toparlanamayan Vietnam’ı Molave Tayfunu vurdu

0

Halihazırda birçok kişinin ölümüne sebep olan sellerden sarsılmış olan Vietnam’ı bu sefer de Molave Tayfunu vurdu. Tayfun, Çarşamba günü ülkenin tatil beldesi Da Nang’ın hemen güneyinden karaya çıktı.

Şiddeti 2’nci kategorideki Atlantik kasırgasına denk olan tayfun 165 kilometre/saat hızındaki rüzgarları beraberinde getirdi. Molave, Güneydoğu Asya dağlarına doğru geçerken yağmurlara ve tehlikeli rüzgarlara sebep olarak ani sel ve toprak kaymalarına sebep oldu.

25 kişi yaşamını yitirdi

CNN’in aktardığına göre yaşanan toprak kaymaları sonucunda 13 kişi hayatını kaybederken, 40 kişi ise kayıp olarak bildirildi. Sonrasında yapılan çalışmalar sonucunda 12 denizcinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

Başbakan Nguyen Xuan Phuc, çok fazla evin sular altında kaldığını, milyonlarca hanenin elektrik kesintisi yaşadığını ve bazı yolların ise kapandığını duyurdu.

‘1.2 milyon kişi tehlikede ve yardıma muhtaç’

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu‘na (IFRC) göre, geçtiğimiz hafta meydana gelen ölümcül sel felaketinden yaklaşık 310 bin ev hasar görmüştü. Organizasyon 1.2 milyona yakın insanın ciddi tehlikede olduğunu ve yardıma muhtaç olduğunu duyurmuştu.

IFRC yaptığı açıklamada “Binlerce hektar tarım ürününün zarar görmesinin ardından en az 150 bin insanın kısa sürede yemek kıtlığı ve açlık ile karşı karşıya olacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Yetkililer 7 bin 200 hektardan fazla gıda mahsulünün yok olduğunu, 691 binden fazla inek ve kümeste beslenen hayvanın öldüğünü duyurdu. Ayrıca ulusla ve yerel yol bağlantıları da zarar gördü, binlerce ev sular altında kaldı.

Bu ayki beşinci fırtına

Vietnam Haber Ajansı’nın (VNA) paylaştığı bilgiye göre Molave Tayfunu karaya çıkmadan önce Vietnam yetkilileri 1.3 milyon kişi için tahliye kararı aldı. Ayrıca 250 bin asker ve 2 bin 300 araç arama kurtarma çalışmaları için görevlendirildi.

Her ne kadar ekim ayı Vietnam’da yağmur sezonu olarak geçse de ülke bu yıl normalden çok daha kötü hava koşullarına maruz kaldı. Molave Tayfunu ise bu ay beraberinde şiddetli yağış getiren dördüncü ismi konulmuş fırtına oldu. Bu yıl içerisinde ise dokuzuncu oldu.

Koronavirüsün zorluklarını ikiye katladı

Yaşadığı bu fırtına ve sel felaketleri Vietnamlıların koronavirüs pandemisi sebebiyle yaşadığı ekonomik zorlukları da ikiye katlamış oldu. Hükümet ülke sınırlarını erken vakitte kapattığı için salgının çok fazla ülke içerisinde çok fazla yayılmadığı belirtiliyor. Ancak kapalı sınırlar ülkenin turizm gelirlerinde büyük bir azalmaya sebep oldu.

IRFC Genel Sekreteri Christopher Rassi geçetiğimiz hafta yaptığı açıklamada “Bu sellerin Covid-19’un neden olduğu zorlukları artırmasıyla gözlerimizin önünde ölümcül bir çifte felaket yaşandığını görüyoruz. Bu seller bardağı taşıran son damla ve milyonlarca insanı yoksulluğun eşiğine doğru sürükleyecek” değerlendirmesinde bulundu.

Süper tayfunların sıklığı iklim kriziyle artıyor

2016’da yayınlanan bir araştırma tayfunlar ile insan kaynaklı iklim değişikliği arasında göz ardı edilemez bir bağ olduğunu belirtiyor. Araştırmaya göre artan okyanus sıcaklığı sebebiyle tayfunlar çok daha yoğun şiddette gerçekleşiyor.

Yapılan başka bir araştırmada ise Pasifik Okyanusu’nun kuzeybatısında gözlemlenen süper tayfun sayısının son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çekiliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.