DünyaManşet

Yasa teklifi Senato’da kabul edildi

0

Fransa’da soykırımların inkarını suç sayan yasa teklifi 8 saat süren uzun görüşmelerin ardından kabul edildi. Konuya ilişkin Ermenistan’da ilk açıklamayı yapan Edvar Nalbandian, “Sadece Ermeni- Fransız ilişkileri tarihine altın harflerle yazılacak bir gün olarak değil, insan hakları tarihine geçecek bir gün” değerlendirmesinde bulundu. Yasanın Fransa’da Nisan ayına kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Fransa Senato’sunda uzun görüşmelere sahne olan yasa teklifi için, ilk olarak, ‘anayasaya aykırıdır’ diyen Anayasa Komisyonu’nun verdiği ‘teklif düşürülsün’ önergesi oylandı ve sonuç 86’ya karşı 166 oyla önergenin reddi şeklinde oldu. Bu oylamanın ardından yasanın senatoda oylanması önünde ciddi bir engel kalmadı.

Grup başkanlarının vekaleten oy kullandığı senatoda, daha sonra diğer önergelere geçildi. Bunlardan ilki teklifin ‘anayasaya aykırı’ olduğu, diğeri teklifin yeterince görüşülmediği gerekçesiyle geΩi çekilmesi yönündeki önergelerdi ve ikisi de reddedildi.

Senato bunun üzerine kanun teklifinin 1. maddesinin görüşülmesine geçti. Bu noktada da maddeyle ilgili değişiklik önergeleri verildi ve sonuç yine ret oldu. Yaklaşık 8 saat süren maratonunun sonunda, senato, 2 maddelik paketi 86 redde karşın 123 oyla kabul etti.

22 Aralık’ta Fransa Meclisi’nden geçen yasa teklifinde, ”Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır” ifadesi yer alıyor. Fransa Parlamentosu, 2001 yılında, ”Fransa, 1915’deki Ermeni soykırımını tanır” ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.

Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 15 gün içinde imzası ve resmi gazetede yayımlanması gereken yasa, iki maddeden oluşuyor. Yasanın ilk maddesinde, ”soykırımı aşağılayarak ve küçük göstererek karşı çıkmanın” suç sayılacağı belirtiliyor. Yasa teklifine göre, suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezası istenebilecek.

(Agos)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.