Yarın gece ay tutulması yaşanacak

Türkiye saatiyle yarın 21.04- 01.11 arasında parçalı ay tutulması gerçekleşecek.

TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Dergisi ile TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin hazırladığı 2013 Yılı Gök Olayları Yıllığı’na göre, bu yıl yaşanacak üç ay tutulmasının ilki 25 Nisan’ı 26 Nisan’a bağlayan yarın gece yaşanacak.

Parçalı ay tutulması Türkiye saati ile 21.04- 01.11 arasında gerçekleşecek. Bu tutulma Ortadoğu, Asya’nın büyük bölümü, Avrupa, Avustralya ve Antartika’dan gözlenebilecek. Ayın tamamı gökyüzünde dünyanın yarı gölgesinden geçeceği için parlaklığı hafifçe azalıp rengi kızıllaşacak fakat bu değişim tam ay tutulmasındaki kadar belirgin olmayacak. Tutulma ortası saat 23.07’de gerçekleşecek.

Tutulmanın tam ay tutulmasındaki kadar olmasa da çıplak gözle izlenebileceğini belirten Antalya’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi uzmanları, yarı gölge tutulma başlangıcının 21.04, yarı gölge tutulma sonunun da 01.11, parçalı tutulma başlangıcının 22.54, parçalı tutulma sonunun da 23.21 olacağını dile getirdi.

İKİ TUTULMA DAHA OLACAK
Bu yıl toplam üç ay tutulması gerçekleşecek. 25-26 Nisan’daki parçalı ay tutulması ile 18-19 Ekim’deki yarı gölge ay tutulması ülkemizden gözlenebilecek. 25 Mayıs’taki yarı gölge ay tutulması ise ülkemizden gözlenemeyecek.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz giderek Marmara’ya benziyor: Kirli ve oksijensiz

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle Karadeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Karadeniz'in kirlilik açısından giderek Marmara Denizi'ne benzediğini buldu.

İklim değişikliği dünyanın dönüş hızını yavaşlatıyor, günler giderek uzuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor. Uzmanlar, günlerin uzunluğundaki değişimin hassas zaman ölçülerine dayanan internet ve GPS sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google'ın...

Araştırma: Ozon tabakasına zarar veren gazlar beklenenden hızlı azalıyor

Atmosferdeki zararlı gazların beklenenden daha hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyan bilim insanları, ozon tabakasını korumaya yönelik uluslararası çabaların 'büyük bir küresel başarı' olduğunu söyledi.

Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

İklim değişikliği odaklı ilk yapay zeka modeli olan ClimateGPT, 200 milyondan fazla akademik çalışmayı barındırıyor ve kendisine sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlıyor. Ancak doğru yanıt yüzdesi halen 'veri yetersizliği' nedeniyle yüksek değil.

EN ÇOK OKUNANLAR