ManşetTürkiye

Yargıtay Ankara katliamı sanıklarına verilen cezayı fazla buldu

0

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İŞİD’in düzenlediği bombalı saldırı sonucu 103 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği 10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden yargılamasında, “insanlığa karşı suç” işlediği gerekçesiyle yargılanmaya devam eden Erman Ekici’ye “fazla ceza tayini” yapıldığını,  sanık Yakup Yıldırım’ın ise beraat etmesi gerektiğini belirterek Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın bozulmasını talep etti.

10 Ekim Katliamı Avukat Komisyonu‘nun açıklamasına göre, Yargıtay’ın kendilerine ulaşan katliam davasına ilişkin hazırladığı tebliğnamede, mitingin düzenleyici KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ile katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin “katliamdan zarar görmedikleri” gerekçesiyle davaya katılma hakları olmadığı da belirtildi. 

10 Ekim Ankara Katliamı ana davasını 2018 yılında karara bağlayan Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu 19 sanıktan dokuzuna “anayasal düzeni ihlal”, “kasten öldürme” ve “öldürmeye teşebbüs”, dokuz sanığa ise “örgüt yöneticiliği, üyeliği, patlayıcı madde bulundurmak, temin etmek” gibi suçlardan cezalar vermişti. 

Tebliğname, yargının katliama bakışını gösteriyor’

Karara itirazlarının Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi tarafından reddedildiğini, bunun üzerine kararı Yargıtay’a taşıdıklarını belirten 10 Ekim Katliamı Avukat Komisyonu, katliamın mağduru olanların sesi olan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin davanın katılanı olmasından duyulan rahatsızlığı anlamadıklarını belirterek,  “Tebliğname bu haliyle, yargı organlarının katliama olan bakış açısını net bir biçimde göstermektedir” dedi.

Dosyanın incelenmesi ve aydınlatılması gereken pek çok nokta varken, Savcılığın mağdurların davaya katılmasını ve İŞİDlilere verilen cezaları det edinmesini kamuoyunun takdire bıraktıklarını belirten Komisyon, taleplerinin tamamının ve temyiz taleplerinin de yok sayıldığına vurgu yaptı. 

‘Pek çok nokta karanlıkta bırakıldı’

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

“Başından beri söylediğimiz üzere sınırlardan Gaziantep’e, Adıyaman’dan Ankara’ya katliama giden yol adım adım döşenirken buna engel olması gerekenler görevlerini yapmadıkları için 10 Ekim Ankara Katliamı gerçekleşti. Sonrasındaki yargı sürecinde de katliamın gerçek sorumlularının ortaya çıkarılmaması için soruşturma savcıları tarafından bir kısım deliller hasıraltı edildi, çok önemli deliller toplanmadı, yargılama esnasında da katliamla ilgili pek çok nokta karanlıkta bırakıldı. Ancak her kademeden yargı organlarının maddi gerçekleri suskunlukla geçiştirerek yokmuş gibi davranması, gerçekleri değiştirmeyeceği gibi katliamla ilgili adalet mücadelemizi de engelleyemeyecektir.

Altı yıla yaklaşan hukuk mücadelemizde karşımıza konan engelleri, örtbas girişimlerini hiç unutmadığımız gibi taleplerimize ve kamuoyunun adalet beklentisine gözünü kulağını kapatan bu tebliğnameyi de 10 Ekim Ankara katliamına ilişkin unutturmayacaklarımız arasına alıyor ve bu katliamdan sorumlu her bir kişi yargılanıp hesap verene kadar adalet mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz. “

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.