İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Kavala, tahliye edildiği davadan ‘sehven’ tutuklanmış: Karar bozuldu

0

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi, TCK’nin 309. maddesindeki “Anayasal düzeni değiştirmek” suçundan daha önce tahliye olmasına rağmen “tutukluluk halinin devamına” karar verdiği hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala hakkındaki kararı kaldırdı.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun aktardığına göre, mahkeme yeni kararı, konunun haber yapılması ve avukatlarından gelen açıklamalar sonrasında dosyayı yeniden inceledikten sonra verdi. Böylece iki tahliye, bir beraat ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen serbest bırakılmayan Kavala için bir de tahliye olduğu suçtan tutuklamaya devam kararı verilip, sonra bu karar kaldırılmış oldu.

Osman Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı Gezi olayları davasından beraat ettikten sonra, önce “Anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak” suçlamasıyla tutuklanmış,  bu suçtan tahliyesine karar verilmeden hemen önce, aynı iddialarla bu kez hakkında “casusluk” suçlamasıyla tutuklama kararı verilmişti.

Anayasa Mahkemesi’nin, “hak ihlali” iddialarını görüşeceği gün hakkında ikinci iddianame hazırlanan Kavala’nın “casusluk” ve “Anayasal düzeni değiştirmek” suçundan cezalandırılması talep edildi.

‘Karar sehven alındı’

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi de Kavala için, bu suçlardan tahliye olmasına rağmen, tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme, konunun haberleştirilmesi ve avukatların konuyla ilgili açıklamalarından sonra dosyayı yeniden inceledi ve “tutukluluk halinin devamına” kararının, sehven alındığı gerekçesiyle kaldırılmasına hükmetti.

Böylece, Kavala için tahliye olduğu suçtan tutukluluğunun devamına karar verilip, sonra da bu karar kaldırılmış oldu.

Geçen hafta Osman Kavala ile Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler uzmanı Profesör Henri Barkey hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 20’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 36’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmişti. Kavala 1079 gündür Silivri Cezaevi‘nde tutuluyor. 

 
 

You may also like

Comments

Comments are closed.