İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Yargıtay Büyükada davasındaki mahkumiyet kararlarını esastan bozdu

0

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ‘Büyükada Davası’ olarak bilinen 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davaya ilişkin temyiz başvurusunda kararını açıkladı.

17 Ekim 2022’de verilen karara göre, Taner Kılıç ile ilgili “örgüt üyeliği” suçlamasıyla verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası “eksik araştırma” nedeniyle, diğer sanıklar Günal Kuşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran hakkındaki mahkumiyet de “kanuna aykırılık” nedeniyle bozuldu.

Dosya, yeniden yargılama yapılması için ilk derece mahkemesi olan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.

Büyükada davasında dört hak savunucusuna hapis cezası
AYM’den ‘Büyükada davası’nda haksız tutukluluk kararı
AYM’den Büyükada davasında bir ‘haksız tutukluluk’ kararı daha

‘Şüpheden uzak delil yok’

35. Ağır Ceza Mahkemesi, Büyükada’da 5 Temmuz 2017’de düzenlenen bir atölye çalışması sırasında gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç’a ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran’a ‘örgüte yardım’ suçlamalarından 1 yıl 13 ay hapis cezası vermişti. Diğer sanımlar, Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında ise beraat kararı çıkmıştı.

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, temyiz incelemesinde Taner Kılıç’a verilen hapis cezasında “eksik araştırma” ile hüküm kurulduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’ın hapis cezasına gerekçe gösterilen PKK/KCK ve DHKP/C silahlı terör örgütlerine, sanık Günal Kurşun’un ise FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yardım ettiklerine dair dosyada her türlü şüpheden uzak kesin delil bulunmadığını vurguladı.

Yüksek yargı dört isme verilen hapis cezası kararlarını bozdu ve kararın İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.