Bilim-TeknolojiEkolojik YaşamManşet

Yapıların çeşitliliği, biyolojik çeşitliliği aştı

0

30 milyar ton kütleye sahip ‘teknoküre’ yeryüzünde düzenli şekilde dağıtılırsa metrekareye 50 kilo düşüyor

İnsanoğlu dünyayı çok uzun bir süredir kalıcı ve ölçülebilir şekilde değiştirdi. Kimyasal ve biyolojik dolaşımları değiştiriyor, iklimi manipüle ediyor ve doğadaki dev arazileri yok ediyoruz. Ve bunların dışında gezegenimizde daha iyi yaşayabilmek adına kurduğumuz yapılar var. Bu “teknoküre”de evler, fabrikalar, yollar, köprüler, makineler, teknik aletler, limanlar, madenler hatta yapay adalar yer alıyor.

Leicester Üniversitesi’nden Jan Zalasiewics dünyamızdaki teknokürenin ne büyüklüğe ulaştığını hesapladı. Araştırmacının hesabına göre dünyamızın teknoküresi 30 milyar ton kütleye sahip. Bu kütle yeryüzünde düzenli bir şekilde dağıtılacak olursa bir metrekareye 50 kilo düşüyor.

Uzmanlar, biyolojik kalıntıların aksine izlerimizin yok edilmesinin neredeyse imkânsız olduğunu ve bu yüzden de varlıklarını milyonlarca yıl koruyacaklarını belirtiyor. Buna göre, günümüzdeki yapıların ve objelerin birçoğu jeolojik tabakalara gömülerek uzak geleceğe kadar kalıcı olacak ve bu tekno fosiller sayesinde gelecekte “Antroposen” (İnsan Çağı) tarihlendirilebilecek ve tanımlanabilecek. Tahminlere göre günümüzde bile 1 milyardan fazla bu tür tekno fosil türü bulunmakta ki bu gezegenimizdeki organizma türünden fazla.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.