Bilim-Teknolojiİklim KriziManşetUncategorized

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

0

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google‘ın çevresel ayak izini azaltma planları suya düşüyor.

Yeni yapay zeka ürünlerinin enerji ihtiyacı nedeniyle en iddialı iklim hedeflerine sahip şirketlerden biri olan Google’ın sera gazı emisyonları son beş yıl içinde yüzde 48 arttı.

Artışın sebebini veri merkezlerinin elektrik kullanımı ve tedarik zinciri emisyonlarından kaynaklandığını söyleyen Google, 2023 yılında emisyonlarının yüzde 13 artarak 14,3 milyon metrik tona ulaştığını açıkladı.

Net sıfır hedefi tehlikede

Yapay zeka yatırımlarına odaklanan teknoloji devi 2030 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşmanın kolay olmayacağının farkında. Şirket, oldukça karmaşık ve tahmin edilemez olan yapay zekanın çevresel etkileri konusunda birçok belirsizliğin olduğunu söyledi.

2019 yılında net sıfır hedefi belirleyen şirket, 5 yılda emisyonlarını neredeyse yüzde 50 arttırdı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IAE) ise veri merkezlerinin elektrik tüketiminin 2022 yılından 2026’ya kadar ikiye katlanacağını hesapladı. 1000 Terawatt/saat’e ulaşması beklenen talep, Japonya’nın elektrik talebi ile neredeyse aynı.

SemiAnalytics‘in hesaplarına göre ise 2030 yılına kadar küresel enerji üretiminin yüzde 4,5’ini yapay zeka kullanacak.

Veri merkezleri Google’ın yapay zeka servisi Gemini ve OpenAI’ın ChatGPT’si gibi yapay zeka modellerini destekleyen servislerin eğitilmesi ve işletilmesi için önemli bir rol oynuyor.

Üstelik bu servislerin çevresel etkisi karbon emisyonlarıyla sınırlı değil. Yapay zekanın 2027 yılına kadar 6,6 milyar metreküp su kullanacağı hesaplanıyor. Bu miktar İngiltere’nin yıllık su tüketiminin üçte ikisine denk geliyor.

‘Şirketler yeşil enerji için daha fazla ödemeye istekli’

Microsoft başkanı Brad Smith de bu yıl veri merkezlerinin enerji kullanımının 2030 yılına kadar karbon negatif olma gibi iddialı hedefleri tehlikeye attığını itiraf etti.

Şirketin kurucu ortağı Bill Gates, büyük teknoloji şirketlerinin temiz enerji alternatifleri için daha fazla ödemeye istekli olduklarını ve yapay zekanın iklim kriziyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söyledi.

Yapay zeka lityum içeren pillere alternatif buldu
Süper hızlı yapay zeka hava durumunu ve hava kirliliğini tahmin ediyor
Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

Teknoloji devleri iklim hedeflerine ulaşmak için hayati önem taşıyan yenilenebilir enerjinin en büyük alıcıları konumunda.

Ancak bu söylemler ve karbon emisyonlarını azaltma taahhütleri, veri merkezlerinin çalışması veya bilgisayar çiplerinin üretimi gibi yoğun emisyonlu işlere yapılan yatırımlarla çelişiyor.

Microsoft’un yapay zeka hamlesi, emisyon sözünü unutturdu

Yeşil enerji yatırımları ve enerji verimliliği emisyonları azaltabilir

Diğer yandan uzmanlar, yenilenebilir kaynakların yapay zekanın enerji taleplerini karşılamasının zor olduğunu düşünüyor. Wells Fargo analisti Roger Reads, bunun bir sebebinin veri merkezlerine kaynak taşıyan enerji ağlarını kurmanın zaman alması olduğunu söyledi.

Columbia Sürdürülebilir Yatırım Merkezi direktörü Lisa Sachs, Google’ın enerji yatırımları için daha temiz şirketleri tercih etmesi gerektiğini söylüyor. Sachs, “[Yeşil] geçişi ilerletme açısından sahip olduğumuz teknoloji ve kaynaklarla şu ana kadar yapabileceklerimizin oldukça gerisindeyiz” diyerek durum daha da kötüye gitmeden Google’ın iklim kriziyle mücadele edilirken temiz enerji çabalarınız hızlandırması gerektiğini söyledi.

Çip donanımlarının verimliliğinin iyileştirilmesi de veri merkezlerinin enerji ihtiyacının yol açtığı emisyonları azlatmaya yardımcı olabilir. Ancak verimlilik artışı, bu servislerin daha çok kullanılmasıyla da sonuçlanabilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.