Dünyaİklim KriziManşet

Yangınlarla boğuşan Avustralya’da yüz binler iklim grevinde

0

Aylardır süren yangınlarla boğuşan Avustralya’da yüz binler Gelecek için Cumalar hareketinin başlattığı iklim grevine katıldı. Eylemciler, Başkan Scott Morrison’ı yangınları söndürmedeki yetersizliği ve iklim krizine karşı etkili politikalar yürütmemesinden dolayı sorumlu tutuyor.

Gün boyu sürecek eylemlerin Sydney, Melbourne, Brisbane, Hobart, Perth, New Castle,  Port Macquarie, Kanberra, Adelaide ve Geelong şehirlerinde yapılması planlanıyor. Büyük çapta gerçekleşen eylemlerin merkezi ise Sidney’de Belediye Binası önü oldu.

Eylemcilerden Scott Morrison’a tepki

Eylemlerde Scott Morrison‘ı protesto eden pankartlar dikkat çekti. Morrison’ın eleştirildiği konular arasında iklim krizine karşı etkili adımlar atmaması ve ülkede yangınlar sürerken Hawaii‘ye tatile gitmesi yer aldı.

Başkentliler sokakta

Avustralya’nın başkenti Canberra şehrinde bir araya gelen eylemciler de #SackScoMo ismiyle düzenlenen yürüyüşe katıldı. ‘Sack’ yağmalayıcı anlamına geliyor. Eylemciler, sözcüğü Başbakan Scott Morrison’un kısaltması olarak bilinen ‘Scomo’ ile birleştirerek kullanıyor. Yürüyüşte sık sık “Ne istiyoruz? İklim Adaleti! Ne Zaman istiyoruz? Şimdi!” sloganları atıldı.

Aktivistlerin açtığı Facebook sayfasındaki açıklama ise şöyle: “Şiddetlenen iklim değişikliği ve orman yangını krizi hakkındaki ihmalinden ötürü hükümeti protesto ediyoruz. Protesto ediyoruz çünkü gerçek bir aksiyon alınmasını ve kaynakları yardım servisleri için kullanmak isteyen binlerce insanın sesi olmak istiyoruz.”

Protestolarda beş ana talep dile getirilecek: “İtfaiyeciler için finans desteği, yangından etkilenen topluluklar için yardım, yerli halkın toprak ve su hakimiyeti, yenilenebilir enerjiye derhal geçiş ve fosil yakıt endüstrisindeki çalışan işçilerin başka sektörlere geçirilmesi.”

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.