Editörün Seçtikleriİklim KriziManşetTürkiye

Yangın, Kemerköy Termik Santrali’nde sıçramıştı: Korkulan olmadı ama insanlar uyarılara uymalı

0

Muğla’da günlerdir devam eden orman yangınının Kemerköy Termik Santrali‘ne de ulaşması büyük korku yaratırken, bölgedeki yangının kontrol altına alındığının açıklanması rahat bir nefes aldırdı.

Dün Yeşil Gazete‘ye yangının termik santrale yaklaşmasının insan sağlığına etkileri hakkında röportaj veren HEAL-Sağlık ve Çevre Birliği sağlık ve enerji politikaları danışmanı Funda Gacal, bugün yaptığı açıklamada bölgede korkulduğu kadar büyük bir facia olmadığını ancak insanların tedbirlere uymaları gerektiğine vurgu yaptı.

‘Rezerv kömür yanmadı’

Funda Gacal, termik santraldeki kömürün kontrollü bir şekilde yakıldığı ve daha büyük bir yangının önüne geçildiğini şöyle anlattı:

İşletmeci dün bir bilgilendirme notu yayımladı. ‘Burada rezerv kömür yanmadı’ dedi.

Rezerv kömür yanmadı ifadesinden anladığımız şu: Santral yangının sonuna kadar çalışarak birkaç gün içinde yakılması istenen madenden çıkartılan kömürün kontrollü bir şekilde yakıldığı, böylece daha büyük bir yangının aslında olmasının önüne geçtiği ve zaten etrafındaki linyit madenine de hiç gelmediğini anlıyoruz.”

‘Bölgedeki hava kirliliği çok kötü’

Ancak, Gacal bölgedeki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü‘nün insan sağlığını korumak için gerekli olarak koyduğu sınır değerinin neredeyse 10 kat daha fazlası olduğunu söyledi:

Bölgede korktuğumuz kadar büyük bir facia olmadı. Umarım da olmaz. Maden alanları bir kere yanmadı. İkincisi de içeride elektrik üretmek için bekletilen kömür yanmadı, olsaydı büyük bir facia olurdu.

Öte yandan, zaten bölgedeki hava kirliliği çok kötü. Uydu görüntülerine göre şu anda Dünya Sağlık Örgütü’nün insan sağlığını korumak için gerekli olarak koyduğu sınır değerin neredeyse 10 kat daha fazlası bir toz kirliliği yani hava kirliliği görüyoruz. “

‘Uyarılara uyulmalı’

Funda Gacal, bölge halkı için yapılan uyarıların hala geçerli olduğunu da ekledi.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Türk Tabipleri Birliği‘nin (TTB) açıklamalarına göre, bölgede yaşayan kişilerin alması tavsiye edilen bazı önlemler şöyle:

  • N-95 ya da P-100 gibi karbon filtreli maskeler takılmalı,
  • Evde bir temiz oda yaratılmalı, yatak odası gibi boş ve mümkün olduğunca az pencere ve kapı bulunan bir oda seçilmeli,
  • Tozun ve dumanın içeriye girmemesi için kapı, pencere kapalı tutulmalı,
  • Mümkünse bulunulan alan tahliye edilmeli,
  • Araç içindeyse camlar ve havalandırmalar kapatılıp, klimayı devridaim modunda çalıştırarak aracın içindeki duman azaltılmalı.

You may also like

Comments

Comments are closed.