İklim KriziManşet

Yale Üniversitesi anketi: Çoğunluk iklim krizinin hükümetlerin önceliği olmasını istiyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Yale Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni araştırma, dünyanın dört bir köşesinden insanların, iklim değişikliği konusunda yüksek düzeyde endişe duyduğunu ve hükümetlerin bu konuda harekete geçmesini istediklerini ortaya koyuyor.

Yale Üniversitesi İklim değişikliği İletişim Programı araştırmacılarının 30 farklı ülkede, Facebook kullanan örneklem gruplarla gerçekleştirdiği, insanların iklim değişikliğine yönelik tutumları hakkında yapılan bu anket çalışmasında, Türkiye de yer alıyor.

‘Gelecek nesillere dair endişe ön planda’

Rapor her konu başlığı için ülke düzeyinde sonuçları gösteriyor. Küresel düzeyde şu bulgular öne çıkıyor:

  • Anket yapılan her ülkedeki vatandaşların ezici çoğunluğu artık iklim değişikliğinin gerçekleştiğine inanıyor (yüzde 78-94 arasında değişiyor).
  • İklim inkarcılığı, her yerde nüfusun küçük bir kısmıyla sınırlı kalıyor. (yüzde 2-12 arasında değişiyor).

Fotoğraf: Shutterstock

  • Tüm ülkelerde çoğunluk, iklim değişikliğinin kendilerine zarar vereceğini kabul ediyor. Anket yapılan ülkelerin çoğunda insanlar iklim değişikliğinin gelecek nesillere “çok büyük zarar” vereceğine inanıyor.
  • Ankete katılan her ülkedeki insanların çoğunluğu, iklim değişikliğinin üstesinden gelmek için Paris İklim Anlaşması’na ciddi destek veriyor. Bununlar birlikte, iklim değişikliğinin hükümetlerin en yüksek öncelikleri arasında olması gerektiğine inanıyor.

‘Türkiye’de daha çok bilgiye ihtiyaç var’

Türkiye ile ilgili sonuçlara bakıldığında ise verilen yanıtların büyük çoğunluğunda insanların iklim değişikliği ile ilgili daha çok bilgiye ihtiyacı olduğu öne çıkıyor.

Türkiye’de katılımcıların yüzde 16’sı iklim değişikliği hakkında çok fazla bilgi sahibi olduğunu, yüzde 51’i ortalama düzeyde bilgisi olduğunu söylüyor. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 25’i konuyu çok az biliyor ve yüzde 7’si hiç bilmediğini ifade ediyor.

Yüzde 41 ‘insan kaynaklı’ diyor

Türkiye’den anketi yanıtlayanların yarısından fazlası, iklim değişikliğinin insan faaliyetleri kaynaklı, acil bir tehdit olduğuna inanana ve iklim politikalarını güçlü bir şekilde destekleyen “çok endişeli” grubunda yer alıyor.

Türkiye’den katılımcıların yüzde 41’i iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinden, yüzde 33’ü hem doğal değişiklerden hem de insan faaliyetlerinden eşit kaynaklı olduğunu söylüyor. Yüzde 14’lük bir topluluksa iklim değişikliğinin çevredeki doğal değişimlerden kaynaklandığını savunuyor. Katılımcıların üzde 3’ü iklim değişikliğine inanmadığını söylüyor, yüzde 5’i başka yanıtlara sahip.

Altı tip profil

İklim Gazetesi’nin aktardığına göre Yale anketlerinde genel olarak altı tip iklim değişikliği izleyicisi tanımlıyor. Buna göre Türkiye’deki iklim izleyicilerinin profilleri, oranları ve tanımlayıcı karakteristikleri şu şekilde:

  • Alarmda / Paniğe kapılmış (Yüzde 55) Profili: İklim değişikliği oluyor, insan kaynaklı, acil bir tehdit, iklim politikalarını destekliyor.
  • Endişeli (Yüzde 20) Profili: İnsan kaynaklı iklim değişikliği oluyor, ciddi bir tehdit, iklim politikalarını destekliyor ama sonuçlarının uzak gelecekte yaşanacağını düşünüyor.
  • Temkinli (Yüzde 7) Profili: İklim değişikliği ile ilgili net fikri henüz oluşmamış.
  • Bağımsız (Yüzde 6) Profili: Konuyu henüz duymamış ya da çok az fikir sahibi.
  • Şüpheli (Yüzde 5 ) Profili: İklim değişikliğinin olduğuna dair şüpheleri var.
  • Vurdumduymaz (Yüzde 2) Profili: İklim değişikliğinin olmadığını düşünüyor ve iklim politikalarına muhalefet ediyor.
  • Hiçbir segmente ait olmayan (Yüzde 6)

Bu oranlarla Türkiye iklim değişikliğini en çok umursayanlar sıralamasında altıncı sırada.

 

Türkiye’de katılımcıların yüzde 77’si hükümetin iklim değişikliğine karşı daha fazlasını yapması gerektiğini söylüyor.

Türkiye’de iklim kriziyle mücadelenin ekonomik açıdan faydalı olacağını düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 49 seviyesinde.

Yale Üniversitesi tarafından yayınlanan ”İklim Değişikliği Hakkında Uluslararası Kamuoyu” (International Public Opinion on Climate Change) isimli araştıramaya buradan ulaşabilirsiniz.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.