Kültür-SanatManşetTürkiye

Yağmura ‘kovalı önlem’ alan Mozaik Müzesi ziyaretlere kapatıldı

0

İstanbul Sultanahmet Meydanı’ndaki Arasta çarşısında bulunan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, ziyaretçilerin müze koşullarına gösterdiği tepkinin ardından ziyarete kapatıldı.

Arkeofili’nin aktardığına göre, 8 Mart Cumartesi günü müzeyi ziyaret eden Gizem ve Hülya Çeşmeci, müzedeki bakımsızlığın fotoğraflarını çekerek Arkeofili ekibine gönderdi.

Fotoğraflarda, müze duvarlarının sıvalarının döküldüğü, çatısının aktığı ve mozaiklerin üzerine de akan yağmur sularına önlem olarak bir kova konulduğu görülüyordu.

Sosyal medya hesabından bir çağrı yayınlayan Arkeofili, fotoğrafları paylaşarak “Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ndeki mozaikler bu şartlarda mı tutuluyor? Türkiye’nin hiçbir yerinde kültür varlıklarımızın bu şartlarda tutulması kabul edilebilir değil. Yetkilileri acilen önlem almaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çağrı üzerine müzeyi daha önce ziyaret eden ve bakımsızlığı belgeleyen diğer ziyaretçiler de çektikleri fotoğrafları paylaştı. Bu fotoğraflarda da 2022 Aralık ayından itibaren yağmur yağdığı zamanlarda mozaikleri korumak için kova konulduğu, sıvaların döküldüğü, bilgi etiketlerinin tahrip olduğu görülüyor.

Geçen sene müzeyi gezdiğini ve 02.03.2022 tarihinde Cimer’e şikayet ettiğini belirten Musa Karakaş, şunları söyledi:

“Yağmurlu bir günde mozaiklerin üstüne yağmur damlalarının düşmemesi için kesilmiş bir plastik kap ve kağıt havlular konulmuştu. Yine aynı rutubet ve bakımsızlık göze çarpıyordu. Yakın zamanda yenilenen Arkeoloji Müzesi gibi bir müzeden sonra Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nin hali gerçekten içler acısıydı. Bu ziyaretim sonrası, bu sene de iki defa aynı müzeyi ziyaret ettim. Fakat yine yağmurlu günde alınan ilkel önlemler ve bakımsızlık göze çarpıyordu. Duvarlar bakımsız, tanıtım gerçekten berbat. ”

2023 yatırım planındaymış

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, sosyal medyadan 9 Mart 2023 günü yaptığı açıklamada, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nin ziyarete kapatıldığını duyurdu. Açıklamada, “İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzemiz, deprem güçlendirme ve restorasyon çalışmalarınım yapılabilmesi amacıyla bugün itibariyle geçici olarak ziyarete kapatılmıştır. Ziyaretçilerimize duyurulur” denildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun da müzenin restorasyon projesinin, 2023 yatırım programında olduğunu bildirdi: “Büyük Saray Mozaikleri Müzesi yenilenmek durumunda. Projeleri, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu Müdürlüğüne gönderilmiştir. Proje Bakanlığımızın 2023 yatırım programındadır.”

Mozaikler neden hala orada? 

Arkeofili ekibi ise Coşkun’un açıklamasına, “İnternette bir arama yapıldığında kovanın en az 2022 Aralık’tan beri orada olduğu görülüyor. Yani o zamandan beri su akıyor içeriye. Mozaiklerde çatlamalar var. İçerisi rutubetli” yanıtını verdi.

Projesinin hazır olması ve 2023 programında olmasının sevindirici olduğunu belirten Arkeofili, “Ancak dediğiniz gibi müze yenilenmek zorundaysa ve durum bu kadar kötüyse neden hala ziyarete açık ve daha da önemlisi neden eserlerimiz hala içeride?” diye sordu.

2015 yılının kasım ayında yapılan bir açıklamada, Büyük Saray’ın zemininden 1932 yılında çıkarılan mozaiklere, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı uzmanları tarafından konservasyon çalışması yapılacağı bildirilmişti.

Yaklaşık iki yıl sürmesi beklenen proje süresi boyunca, müzenin ziyarete tamamen kapalı olacağı aktarılmıştı. Proje kapsamında, mozaiklerin sergilendiği Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nin de modern bir teşhir ve tanzim için restore edileceği belirtilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.