WWF’nin (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) 2012 yılından bu yana doğa korumaya yönelik davranış değişikliklerine ilham veren öncüleri seçtiği Gençlik Ödülleri bu yıl dünya genelinde dört gence verildi.
Ödülün en genç kazananı Türkiye’den Atlas Sarrafoğlu oldu. 13 yaşındaki 8’inci sınıf öğrencisi Atlas, iklim grevlerine ilk çağrıyı yaparak Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) hareketinin Türkiye ayağının başlamasını sağlamıştı.
Kendisi o günden bu yana iklim grevlerinin yanı sıra iklim konusunda çalışan öncülerle haftalık röportajlar yaparak yazılar yazıyor ve radyo programları hazırlayıp sunuyor.
Çevrimiçi ödül töreni
WWF Gençlik Ödülleri koronavirüs salgını tedbirleri çerçevesinde internet üzerinde gerçekleşen WWF Yıllık Konferansı bünyesinde, 18 Mayıs Pazartesi günü, Türkiye saati ile 14.00’te, yine internet üzerinden düzenlenen bir tören ile sahiplerini buldu.
30 yaşının altındaki doğa koruma öncülerinin seçildiği ödüller için adaylar ulusal WWF ofisleri tarafından belirleniyor. Atlas Sarrafoğlu ödüle WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından aday gösterildi.
Diğer ödüller Bulgaristan ve Polonya’ya
Ödüllerin diğer kazananları Bulgaristan’da ilk sıfır atık restoranın kurucusu Blazhka Dimitrova, Polonya’da Nehir Muhafızları girişiminin öncüsü Piotr Bednarek ile yine Bulgaristan’ın adayı sürdürülebilir moda öncüsü Boryana Uzunova oldu.
‘Gençler mücadelemizde bize ilham veriyor’
WWF Başkanı Pavan Sukhdev, törende yaptığı konuşmada “Ödül kazanan gençlerimiz bana mücadelemizi sürdürme konusunda cesaret verdi” dedi.
Ödül kazanan dört gencin gezegenin acil ihtiyaçlarına yaratıcı çözüm sunmak için tutkularını ortaya koyduğunu söyleyen Sukhdev “Gençler yaşıtları, iş dünyası ve hükümet liderleri için katalizör olabilecek büyük bir güce sahip. Dört gencimiz gezegenimizin sağlığı ve insanlık için harekete geçmemiz için bizlere ilham veriyor” ifadelerini kullandı.
Sarrafoğlu: Bana güç ve ilham verecek
Atlas Sarrafoğlu ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dünyanın önde gelen doğa koruma kuruluşlarından WWF’in Gençlik Ödülünü kazanmak benim için büyük onur. Sosyal medya üzerinden ve yazılarımla gençler ve değişim öncülerini iklim krizi ile mücadeleye davet etmeyi sürdürmem için bana güç ve ilham verecek.”
Sarrafoğlu konuşmasının devamında “Umarım Gençlik Ödülü, ülkemizde daha çok gencin iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak ve somut adımlar atılması için sürdürdüğümüz çalışmaları anlayıp destek olmasına katkı sağlar” temennisinde bulundu.
Baydar: Gelecek için söyleyecek çok sözü var
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar da “WWF-Türkiye olarak aday gösterdiğimiz Atlas Sarrafoğlu’nun WWF Gençlik Ödülünü kazanmış olması nedeniyle ülkemiz ve Türk gençliği adına gurur duyduk” dedi. Bayar konuşmasına şöyle devam etti:
Her zaman söylediğimiz gibi doğa bize atalarımızdan miras değil; bugün tüketmekte olduğumuz kaynakları gençlerimizden ödünç aldık. Onların gelecek için söyleyecek çok sözü var. Atlas gibi gençlerin mücadele ve kararlılıkları bizi doğa ve insan için yeni bir başlangıç yapabileceğimiz konusunda umutlandırıyor.
Türkiye’den ilk çağrı
İstanbul doğumlu olan Atlas Sarrafoğlu, İstek Kemal Atatürk Okulları‘nda 8’inci sınıfta okuyor. Küçük yaşlardan beri katıldığı çevre ve doğa temalı organizasyonlarda artık bir iklim aktivisti olarak yer alıyor.
Sarrafoğlu, 2019 yılında 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg‘in iklim krizine dikkat çekmek ve karar alıcıları harekete geçirmek için yaptığı küresel “iklim için okul grevi” çağrısına Türkiye’den yanıt veren ilk genç oldu.
Thunberg’in çağrısını Türkiye’deki arkadaşlarına da ileten genç aktivist, çocuklar tarafından oluşan Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future) hareketinin Türkiye’deki kurucusu.
Grevler Türkiye’ye yayıldı
İlk Küresel İklim Grevi’ni İstanbul Bebek Parkı’nda yapan Atlas Sarrafoğlu ve arkadaşlarının etkinlikleri daha sonra Ankara, İzmir, Lüleburgaz, Diyarbakır, Hopa, Dalyan, Antalya, Bursa, Eskişehir, Konya ve Ayvalık’ta da çocuklar tarafından sahiplenildi ve geniş kitlelere yayıldı.
Sarrafoğlu, iklim değişikliği ve iklim krizi hakkında araştırmalar yapmayı seviyor. Okullarda, panellerde ve toplantılarda çocuklara ve yetişkinlere iklim krizini ve bu kriz ile nasıl başa çıkılabileceğini anlatıyor.
İklim krizini anlatıyor
Hem uluslararası etkinliklerde hem de ülkenin birçok şehrinde iklim değişikliğinin etkilerini anlatan iklim aktivisti, aynı zamanda farklı gazetelerde iklim ile ilgili yazılar yazıyor, Türkiye’deki gençlere ilham kaynağı olması amacıyla dünyanın dört bir yanından iklim aktivistleri ile röportajlar yapıyor ve sosyal medyayı da bu konu ile alakalı bilgiyi yaymak için kullanıyor.
Arkadaşları ile beraber nesli tükenen hayvanların ve bitkilerin listesini tutuyor ve bu konuda harekete geçmek isteyen gençlerin bir araya gelmesine yardımcı oluyor.
‘Dünyada yapılacak çok iş var’
Fridays For Future olarak bugüne kadar Hrant Dink Ödül Töreni’nde Işıklar Kategorisi‘nde yer aldılar. Ayrıca Greta Thunberg ile birlikte Uluslararası Af Örgütü‘nün 2019 Vicdan Elçisi Ödülü’nü de kazandılar.
Atlas Sarrafoğlu, geleceği için şimdiden harekete geçen milyonlarca çocuktan biri. Mars’a taşınmaktansa dünyada halen büyük işler yapılabileceğini söyleyen Atlas bir Jack London hayranı.