DünyaManşetUncategorized

Wikileaks’e bilgi sızdıran Manning, “İntihar edebilirim”

0

ABD ordusuna ait istihbarat verilerini Wikileaks adlı siteye sızdırmakla  suçlanan eski asker Bradley Manning, dün ilk kez çıkarıldığı mahkemede verdiği ifadesinde, tutukluluğu sırasında intiharı düşündüğünü söyledi.

Müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya olan Manning, 2010 yılında Kuveyt’te “kafes”e kapatıldığı dönemde intiharı düşündüğünü söyledi.

Manning, Mayıs 2010’da Irak’ta gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra kısa bir süreliğine Kuveyt’de daha sonra da dokuz ay boyunca Quantico, Virginia’daki bir askeri üste tutulmuştu.

BM işkence özel raportörü Juan Ernesto Mendez, geçtiğimiz Mart ayında Cenevre’de yaptığı açıklamasındada, Bradley Manning’in Quantico Cezaevinde geçirdiği sekiz aylık sürede maruz kaldığı uzun ve aşırı tecritin oluşturduğu, zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kaldığını düşündüğünü belirtmişti.

Uluslararası Af Örgütü ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği gibi kuruluşlar, Manning’in günde sadece bir saat havalandırmaya çıkma hakkı tanındığı hücrede tecritte tutulması ve çıplak uyumaya zorlanması şeklindeki uygulamaları eleştirmişti.

Wikileaks, Irak’ın işagli sırasında bir ABD helikopterinin sivilleri hedef aldığı saldırının kayıtlarını 2010’da yayımlayarak büyük sansasyon yaratmıştı. Bu kayıtları sızdırdığı ortaya çıkan Manning Irak’ta tutuklandı. Manning ‘devlete ihanet ve düşmana yardım’dan suçlu bulunursa müebbet hapis ya da idam cezası alabilir.

(Yesil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.