DünyaManşet

Julian Assange’ın ABD’ye iadesi reddedildi

0

Birleşik Krallık mahkemesi, Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Wikileaks‘in kurucusu Julian Assange‘ın iade edilme talebini reddetti. ABD’ye ait diplomatik ve askeri gizli bilgileri ifşa eden Assange, iade edilseydi ABD’de 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekti.

Yargıç Vanessa Baraitser, Assange’ın klinik depresyon tanısı konulmuş intihar eğilimli bir kişi olduğuna dikkat çekerek ABD’ye iadesi durumunda intihar etme riski olduğunu belirtti ve ruhsal sağlığı göz önünde bulundurulduğunda iadenin kendisi için zulüm anlamına geleceğini vurguladı. Ayrıca, Yargıç Baraitser, Julian Assange’ın ABD’de ağır tecrit altında tutulacağını ve ülkedeki koşulların intiharı önlemede yetersiz kalacağını kaydetti.

ABD yönetimi, kararı temyize götüreceğini açıkladı.

Fotoğraf: Reuters

Avukatların tahliye başvurusu yapması bekleniyor

Assange’ın avukatları Birleşik Krallık’taki dava sürecinde müvekkillerinin gazeteci olduğunu ve ifade özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğunu vurgulamıştı.

ABD makamları, ulusal güvenlikle bağlantılı bilgilerin elde edilmesi ve yayımlanmasını suç haline getirmekle suçlanmıştı. Ayrıca, avukatlar müvekkillerinin ABD’ye iadesinin orantısız bir ceza olacağını, çok ağır ve insanlık dışı koşullarda tutulmasının müvekkillerinin ağır depresyon ve diğer ruhsal sorunlarını daha da ağırlaştıracağını belirtmişti.

Assange’ın avukatlarının mahkemenin bu kararı sonrası tahliye başvurusu yapması bekleniyor.

Cinsel saldırı suçundan tutuklu

Öte yandan, Julian Assange iki kadının kendisiyle ilgili cinsel saldırı ve tecavüzle suçlamasının ardından 2010 yılında İsveç‘in yakalama emriyle Birleşik Krallık’ta tutuklanmıştı.

Assange, İsveç’e iadesi durumunda ABD’ye gönderilme riski bulunduğu iddiasıyla 2012 yılında Londra‘da bulunan Ekvador Büyükelçiliği‘ne sığınmıştı. Ancak, Julian Assange’ın Ekvador yönetimiyle ilişkilerinin bozulması üzerine diplomatik koruma altında olduğu elçilik binasından 2019 yılında çıkarılmış ve tutuklanmıştı.

Assange neyle suçlanıyor?

ABD, Assange’ı Irak ve Afganistan‘daki askeri operasyonlarla ilgili gizli bilgilerin ifşasında, dönemin ABD ordusunda istihbarat analisti olan Chelsea Manning’e yardım etmek ve Casusluk Yasası‘nı ihlal ile suçluyor. 17 vakada casusluk ve bir vakada da bilgisayarın kötüye kullanılmasıyla ilgili suçlanan Assange, ABD’ye iade edilseydi ve hüküm giyseydi toplam 18 suçtan 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.