EnerjiManşet

Vladimir Slivjak: “Akkuyu Rusya için bir deney sahası”

0

“Türkiye-Rusya enerji anlaşmalarının arka planı nedir?” başlıklı yuvarlak masa toplantısı İstanbul’da devam ediyor. Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Rusya Ecodefense örgütünden enerji uzmanı ve aktivist Vladimir Slivjak Akkuyu’nun Rusya için bir deney sahası olduğunu söyledi.

Slivjak’ın konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

“Rusya Akkuyu’da VVER-1200 tasarımı 4 adet reaktör yapacak. Bu santral tipinin halen çalışan bir örneği yok. Akkuyu santralı Rusya’nın bu yeni nükleer reaktör tipi için bir deney anlamı taşıyacak.

Nükleer atıklar ise kesinlikle önemli bir sorun olacaktır. Radyoaktif atıklarınRusya tarafından geri alınması mümkün, ama Rusya’nın bu konudaki beyanları güvenilir değil. Rusya yasalarına göre yurtdışından kullanılmış yakıt ancak yeniden işleme yapmak amacıyla alınabilir  ve bu atıkların  yeniden işleme sürecinden geçtikten sonra tekrar Türkiye’ye geri gönderilmesi gerekir. Ayrıca Türkiye her 1 ton kullanılmış yakıtın yeniden işlenmesi için Rusya’ya en az 1 milyon dolar ödemek zorunda olacaktır.

Radyoaktif atıklar sadece kullanılmış yakıt değildir. Bir nükleer santralda 1 ton nükleer yakıt kullanıldığında 200 ton farklı türde radyoaktif atık ortaya çıkar. Bu radyoaktif atıkların da Rusya’ya girişi yasaktır. Bu nedenle Rusya’nın bu atıklarla ilgili bir çözüm üreteceği sözleri gerçekleri yansıtmıyor. Bu proje başka bir ülkeyle yapılmış olsa da Türkiye atıkları kendi topraklarında muhafaza etmek zorunda kalır.

Nükleer enerji akılcı bir seçenek değildir. Türkiye’de bulunduğum sürece gözlemeleme şansım oldu ki, Türkiye çok zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip. Bu imkanların kullanılması gerekir.”

Yuvarlak masa toplantısı Arif Künar’ın sunumu ve tartışmalarla devam ediyor.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.