EkolojiManşetYerel

Viranşehir’de mesire alanındaki yaklaşık 70 ağacın kesilmesine tepki

0

Haber: Fatma KEBER

*

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesindeki Sulutepe Göleti mesire alanında 35 yıllık yaklaşık 70 ağaç belediye ekipleri tarafından kesildi. 40 civarında ağacın ise önümüzdeki günlerde kesileceği belirtildi.

DEVA Partisi ve yurttaşlar kesime tepki gösterirken Viranşehir Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet Yar, ağaçların bakımsızlık ve hastalık nedeniyle kesildiğini öne sürdü.

‘Hastalık nedeniyle kurumuş’

Mesire alanına giderek açıklamada bulunanan Mehmet Yat, “Hastalık nedeniyle bu ağaçlar kurumuş ve diğer yeşil olan ağaçlara bulaşmaması işin onların kesim işlemi yapılmış olup en kısa zamanda mesire alanımıza uygun olan ağaç dikimi yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Yaşanan kuraklık nedeniyle gölet suyunun bitme aşamasına geldiğini belirten Viranşehir Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet Yar “Belediye Başkanımız Salih Ekinci Beyin talimatıyla orada faal olmayan kuyunun tüm bakımları yapılarak haftanın beş günü gölete su takviyesi yapılmaktadır. Viranşehir hepimizin anıları olan bir memleketimizdir ve en güzelini yapmak için gerek Belediye Başkanımız Salih Ekinci Bey gerek ben ve tüm personellerimiz ile gece gündüz demeden ve hiç bıkmadan çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

‘Tek mesire alanı bu hale getirildi’

Deva Partisi Viranşehir İlçe Çevre ve Doğa Hakları Başkanı Şevket Çelikli kesimin takipçisi olacaklarını söyleyerek “ Yıllar sonra büyüyen bu ağaçların kesimi bizlerde derin bir yara bırakmıştır. Viranşehir’imizin tek mesire alanının bu hale getirilmesi bu ilçeye ihanettir” tepkisini gösterdi.

Ziraat Odası tarafından yıllar önce dikilen ağaçların kesilmesini eleştiren Çelik, “Birçok insanımızın piknik yaptığı bu alan , bilinmeyen bir bahane adı altında yok edildi. Yaptığınız inceleme sonucunda kökleri halen yeşil olan ağaçlar neden kesildiği sorusu bilinmezliğini korurken bu konuda belediye başkanı ve park bahçe müdürlüğünden ikna edici bir açıklama bekliyoruz” dedi.

Yıllar sonra büyüyen bu ağaçların kesiminin derin bir yara bıraktığını ifade eden Çelik, “Liyakat işte bu yüzden önemlidir. Benim vatandaşlarımdan bir ricam olacak. Lütfen bu mesire alanımızda çekilmiş resimleriniz var ise bizlerle paylaşınız . Umarım kurumuş dedikleri ağaçları kestik bahanesinin altına gizlenmezler. Viranşehir AKP Belediyesi, vatandaşın zaman geçirdiği, piknik yaptığı, oksijen aldığı, çocukların oyun oynadığı Sulutepe mesire alanını talan ederek ağaçları kesmiştir’’ diyerek ağaç kesimine tepki gösterdi.

‘Kimse sahiplenmiyor’

Viranşehir İlçe Tarım Müdürü Lokman Filiz, kesilen ağaçların olduğu yer ile ilgili yaptığı açıklamada, “O alan Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden sonra, Büyükşehir’e devredildi, büyükşehir de bildiğim kadarıyla Devlet Su İşleri’ne (DSİ) devretmiş. Kimse sahiplenmiyor. Bu yıl yeterince yağmur yağmadığı için ve orada da sulama yeri olmadığı için ağaçlara yeterince sulama yapılmamı” diyerek ağaçların bakımsızlıktan dolayı kuruduğunu iddia etti.

Ağaçların kuruduğu için kesildiğini söyleyen Filiz “kuruyan ağaçlar kesilmediği takdirde oradaki böcekler kurtlar diğer ağaçlara geçer mecburen kesilmesi lazım” dedi.

‘Her birimizin ağaçlarla anısı var’

Viranşehirde yaşayan yurttaşlardan Viran TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Karakeçili de ağaçların kesilmesine tepki göstererek şunları söyledi:

“Bu ağaçlar her biri 30-35 yıllık. İklim krizini ve kuraklığı yaşadığımız bir dönemde her bir ağaç bizler için hayati önemdedir. Ağaçların kuruması veya kesilmesi bizler açısından üzücü. Her birimizin o ağaçların gölgesinde anısı vardır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.