ManşetKadınTürkiye

Şikayette bulundu, ‘beni öldürecek’ dedi: Kimse müdahale etmedi

0
Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi’nde yaşayan Hülya Elkoca, 6 Mayıs’ta dini nikahlı olduğu ve hakkında birçok kez uzaklaştırma kararı aldırdığı Mehmet Aslan tarafından katledildi. Çocuk bahanesiyle zorla eve giren Aslan, Elkoca’yı 19 yaşındaki Down sendromlu çocuğunun önünde silahla vurduktan sonra başında bekledi, polislerin ev baskınında yakalandı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ceylan Şahinli’nin aktardığına göre;
kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayan Elkoca, Viranşehir Yeni Aile Mezarlığı’nda defnedildi. Elkoca’nın kardeşi Deniz Elkoca, yaşanılanları anlattı.

Alıkoyma, tehdit, şiddet ve katledilen bir kadın

Olay günü yeğeninin kendisini aradığını belirten Elkoca, “Annesini aradığını ancak ulaşamadığını, sürekli Aslan’ın telefona çıktığını ve telefonu annesine vermediğini söyledi. Bunun üzerine ona ‘Aslan’ı arayacağımı’ söyledim ve telefonu kapattım. İlk aradığımda telefonu açmadı. Daha sonra ablamı aradım, ilkinde açmadı, ikinci sefer aradığım zaman Aslan telefonu açtı ve ablamın banyoda olduğunu söyledi. Ablam ve yeğenimin konuşmasına neden izin vermediğini sordum. Bunun üzerine ‘Suç sende onun üzerinde baskı kurmama izin vermedin’ dedi” şeklinde konuştu. Aslan’ın telefonu kapatacağı sırada kendisine “Hakkını helal et” demesi üzerine ablasının evine gittiğini anlatan Elkoca, polis ekipleriyle birlikte saat 15.15’i gösterdiğinde ablasının evine vardıklarını söyledi.

Açılmaması üzerine polislerin kapıyı kırdığını ve içeriye gaz bombası attıktan sonra faili yakaladıklarını dile getiren Elkoca, “Polisler bana ablamın yaşadığını ve aşağıya indireceklerini söyledi. Yukarı çıkmama izin vermediler. Ben de merdivenlerde bekledim. Ablamın vurulmuş halde sedye ile aşağıya getirildiğini gördüm. Ablam vurulduğu zaman yanında 19 yaşlarında olan Down Sendromlu çocuğu da varmış. Yaşadıklarından kaynaklı çocuk bir gülüyor bir ağlıyor. Ablam sürekli down sendromlu oğluyla ilgileniyordu, sürekli yanındaydı. Bundan kaynaklı çocuğu çok etkilendi” ifadelerini kullandı.

’30 kez emniyete gittik, ‘beni öldürecek’ diyordu’

Aslan’ın her zaman sorun yarattığını ve kendisine sorulduğunda “Kadın halidir, kadın yalan söyler” ifadelerini kullandığını belirten Elkoca, ablasının beş yıllık evliliği süresince gerek psikolojik gerekse de fiziksel olmak üzere defalarca şiddette maruz kaldığını kaydetti. Elkoca, şunları aktardı:

“20 ya da 30 kez Emniyete gidip geldik, uzaklaştırma kararı verdiler. Ablam çok defa ‘bu adam beni öldürecek’ dedi.”

Çocuklara psikolojik şiddet

Failin ablasının önceki evliliğinden olan üç çocuğuna da psikolojik şiddette bulunduğuna dikkat çeken Elkoca, bunun için Aslan’ı defalarca kez uyardığını söyledi. Aslan’ın psikolojisinin yerinde olduğunu ve yaptığı tüm eylemleri bilinçli bir şekilde yaptığını vurgulayan Elkoca, “Önceki eşine de şiddet uyguluyormuş, hatta eşi kanserden kaynaklı ameliyat olduğu zaman, tedavisi tamamlanmadan kendisine şiddet uygulamış. Bu durumdan kaynaklı kadını hastaneye kaldırmışlar, polisler müdahalede bulunmuş” dedi.

‘Şikayetler göz ardı edildi’

Katliamın planlı bir şekilde gerçekleştiğinin altını çizen Elkoca, devamında şöyle dedi:

“Her sabah saat 07.00 gibi kızını okula götürürdü. Olayın yaşandığı gün de kızını okula götürme bahanesiyle kendi kardeşinin evine götürüyor. Daha sonra geri dönüyor,  gidip dükkanını kapatıyor, yanında çalışan oğlunu bir yere gönderiyor ve eve geri dönüp ablamı öldürüyor. Ablam ondan ayrılmak istediği için öldürüldü. Bunu kaç defa Emniyette de dile getirdi. Ancak kimse müdahale etmedi. Katledildiği zaman uzaklaştırma kararı yoktu. Ablam ondan ayrılmak istediği zaman Aslan sürekli kızını bahane ederdi. Aslan kadın düşmanıydı, onunla komşu olan bir polis vardı, ‘Mehmet Aslan’ın eşine neler yaptığını görüyorduk’ dedi. Polissin, madem gördün neden müdahale etmedin? Aslan şu an tutuklandı. Başka kadınlar bunu yaşamasın.”

Türkiye’de son dört ayda erkekler en az 99 kadını öldürdü. Geçen ay en az 52 kadın erkek şiddetine maruz kaldı. 38 kadın erkekler tarafından seks işçiliğine zorlandı. Rakamlar bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği Erkek Şiddeti Çetelesi’nden:

 

Geçen günlerde yine Türkiye gündemine düşen bir diğer kadın cinayetinde de Hülya Elkoca’nın katledilmesine benzer noktalar vardı: Yıllardır şikayette bulunulmasına rağmen 19 yaşındaki Asiye Atalay, katil Ümit Karakoyun tarafından öldürüldü.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.