TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Veteriner hekimler aşılamada öncelikli grupta yer almamalarına tepkili: Anlamak mümkün değil

0

Veteriner hekimler, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla yapılan görüşmelere rağmen koronavirüs aşılama sırasında öncelikli grupta yer almamalarına tepki göstererek yaşananları hayal kırıklığı olarak değerlendirdi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu “COVID-19 aşısının ülkemize başta sağlık personeli olmak üzere riskli meslek gruplarına uygulanacağı açıkça ifade edilirken, sağlık personeli olmalarına rağmen veteriner hekimler hangi gerekçeyle bu gruba dahil edilmemiştir?” diye sordu.

‘Sağlığa hizmet eden bir mesleğin göz ardı edilmesi üzücü’

Eroğlu, koronavirüs salgını sebebiyle 14 veteriner hekimin hayatını kaybettiğini, 500’ün üzerinde veteriner hekimin de koronavirüs tedavisi gördüğünü hatırlatarak öncelikli grupta yer almamalarının çok üzücü olduğunu vurguladı. Yeşil Gazete’ye konuşan Eroğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

Sağlık konusunun birinci basamağında zoonotik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların ilk basamağında veteriner hekimler var. Zoonoz hastalıkları hayvanlarda önlendiği takdirde insanlara da bulaşmayacak. Dolayısıyla insan sağlığına da hizmet eden bir meslek grubunun göz ardı edilmesi, atlanmış, unutulmuş gibi ifadeler kullanılması çok üzücü.”

‘Anlamak mümkün değil’

Ali Eroğlu, veteriner hekimlerin sokağa çıkma yasaklarından muaf tutulduğunu ancak aşılamada göz ardı edilmelerinin anlamanın mümkün olmadığının altını çizerek şunları kaydetti:

Veteriner hekimler sokağa çıkma yasağından ve diğer kısıtlamalardan muaf tutulan bir meslek grubu. Dolayısıyla 7/24 çalışıyor. İnsan sağlığına aslında hizmet eden bir meslek grubunun bu aşılamada göz ardı edilmesi ya da dışarıda tutulmasını anlamak mümkün değil.”

Türkiye’de koronavirüs aşısının üretiminde veteriner hekim kökenli virolog akademisyenlerin de yer aldığını hatırlatan Eroğlu, önümüzdeki hafta bakanlık yetkileriyle konuyu tekrar görüşecekleri belirtti.

‘Şiddet konusunda mağdur olan sadece beşeri hekimler değil’

Veteriner hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasası‘na dahil edilmediğini  de hatırlatan Eroğlu, şiddete maruz kalanların sadece beşeri hekimler olmadığını söyledi:

O yasada yer almak için kanun teklifini bakan yardımcılarına ilettik. Bekliyoruz bir torba yasaya girer diye. Sağlıkta şiddet konusunda mağdur olan sadece beşeri hekimler değil. Gün geçmiyor ki bir arkadaşımız bir köyde ya da bir dağın başında saldırıyla karşılaşmasın. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir veteriner hekim ‘köpeğime iyi bakılmadı’ diye suçlanarak darp edildi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.