KadınManşetSağlık

Kadınlardan çağrı: Ücretsiz ve rutin HPV aşısı için yarın bakanlık önüne!

0

Kadınlar Burada kampanyası , HPV aşısının ücretsiz olması ve rutin aşı takvimine eklenmesi için yaptıkları çalışmalar kapsamında yarın Sağlık Bakanlığı önünde toplanıyor.

 30 Ocak 2024 Salı günü, saat 11.00’da bakanlığın önünde bir araya gelecek  kadın örgütleri, dernekler ve bağımsız kadınlar, 2022 yılında ilan edilen ücretsiz HPV aşısı sözünün yerine getirilmesini istiyor.

HPV aşısı 125 ülkede rutin ve ücretsiz

Yarınki eylem için çağrı şu şekilde:

“Tüm feministlere, kadın ve LGBTİ+ örgütlerine, sendikalara, demokratik kitle örgütlerine çağrımızdır:

Rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalığı ayındayız. Rahim ağzı kanseri, kadınlar arasında en sık görülen beş kanser türünden biridir. Rahim ağzı kanseri gelişiminde sorumlu tutulan temel etken Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonudur. HPV’nin sık rastlanan ve en sık kansere yol açan türlerine karşın aşı geliştirilmiştir. Geliştirilen bu aşılar 2007 yılından beri güvenle kullanılmaktadır. Kanser gelişimini önlemede etkin rol oynayan HPV aşısı, 125 ülkenin rutin aşı programındadır.

Türkiye’de, her yıl binlerce kadın HPV enfeksiyonuna bağlı rahim ağzı kanseri tanısı almaktadır. Bununla birlikte, rahim ağzı kanserini önlemede etkili olan HPV aşısının üç doz tutarı ise asgari ücretle yarışmaktadır. Ülkemizde, çalışan kadınların yüzde 64’ünün asgari ücret ve asgari ücrete komşu ücretlerle çalışmak zorunda bırakıldığı göz önünde bulundurulursa, HPV aşısının rutin aşı programında olmamasının sağlık hakkının gaspına yol açtığını söylemek mümkündür.

Binlerce kadın rahim ağzı kanseri oldu

Sağlık Bakanı’nın, 2022 yılında, HPV aşısının ücretsiz uygulanacağına dair yaptığı açıklamadan bu yana binlerce kadın rahim ağzı kanseri tanısı almış, bu kadınların bir kısmı bu kansere bağlı sebeplerle hayatını kaybetmiştir. Bu hak gaspına ve ihmal sonucu işlenen sistematik cinayete dur demek için, Sağlık Bakanlığı’nın söz verdiği aşıyı rutin aşı takvimine en kısa sürede almasını istiyoruz.

Bu haklı talebimizle 30 Ocak 2024 Salı Günü, saat 11.00’da Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yapıyoruz.

Yaşam hakkımız için gelin, HPV aşısının herkes için ücretsiz ve erişilebilir olmasını amaçlayan “HPV aşısı ücretsiz olsun, HPV aşısı rutin aşı takvimine eklensin!” çağrımızı hep birlikte büyütelim.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.