ManşetTürkiye

Vergiler cami, cami, cami olarak geri dönecek!

0

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bundan sonra cami yapanların, yapılan camilere bağışta bulunanların veyahut da yardım edenlerin, bu yaptıkları yardımları ve bağışları vergiden düşebileceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ Kars’ta, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) kampus alanı içine kurulacak bir caminin temel atma törenine katıldı. Bozdağ burada yaptığı konuşmada,  mabetsiz yerlerdeki insanların mabet ihtiyacının giderilmesini istedi.

Bozdağ, son yıllarda köyden kente göçler nedeniyle, köylerdeki camilerin cemaatsiz, şehirdeki cemaatin camisiz kaldığını söyledi.

“Eskiden Türkiye’nin nüfusunun yüzde 70’i kırsalda yaşarken, şimdi yüzde 70’i şehirlerde yaşıyor. Cami saylarına ilişkin muhalefet partilerinin veya bazı kişilerin eleştirileri oluyor. Türkiye’de şu anda 83 bin tane cami var. Ama bu camilerin dağılımına baktığınız zaman, büyük kısmının köylerde olduğunu ve köylerdeki nüfusun şehirlere kayması ile bu camilerin neredeyse cemaatsiz kaldığını görüyoruz. Ankara’da, İstanbul’da, Kars’ta veya Erzurum’da veya Diyarbakır’da yeni nüfusun geldiği yerleşim alanlarında şiddetle camiye ihtiyaç var. Çünkü bir yandan 40 hanelik bir köyde cami varken, öte yandan bakıyorsunuz 10 bin nüfuslu, 20 bin nüfuslu, 30 bin nüfuslu ve hatta Batman’da 100 bin nüfuslu bir yerde ezan okuyacak bir tane mabet yoktur. Bu noktadan Türkiye’nin yeni yerleşim yerlerinin oluşması nedeniyle yeni cami ihtiyaçları da oluşmuştur.  Bu nedenle ben buradan Belediye başkanlarımıza, mülki amirlere bir kez daha çağrıda bulunuyorum, yeni yerleşim yerleri oluşurken lütfen buralara insanlarımızın ibadet ihtiyaçlarını giderecek olan mabetlerin yerlerinin tespiti ve bunların yapılması ile ilgili gerekli desteklerin, gerekli yardımların verilmesi sağlayın. Aksi takdirde bakıyorsunuz ezan sesi duymadan yaşayan insanların olduğunu mahalleler oluşuyor. O yüzden de biz, bir adım attık, eskiden sadece okullar hastaneler yapılırken, bunları yapan insanların yaptıkları harcamalar veya bağışlar vergiden düşülürken biz artık cami yapanların da yaptıkları yardımları da, harcamaları da vergiden düşürülebilir hale getirdik” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.