Vergiler cami, cami, cami olarak geri dönecek!

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bundan sonra cami yapanların, yapılan camilere bağışta bulunanların veyahut da yardım edenlerin, bu yaptıkları yardımları ve bağışları vergiden düşebileceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ Kars’ta, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) kampus alanı içine kurulacak bir caminin temel atma törenine katıldı. Bozdağ burada yaptığı konuşmada,  mabetsiz yerlerdeki insanların mabet ihtiyacının giderilmesini istedi.

Bozdağ, son yıllarda köyden kente göçler nedeniyle, köylerdeki camilerin cemaatsiz, şehirdeki cemaatin camisiz kaldığını söyledi.

“Eskiden Türkiye’nin nüfusunun yüzde 70’i kırsalda yaşarken, şimdi yüzde 70’i şehirlerde yaşıyor. Cami saylarına ilişkin muhalefet partilerinin veya bazı kişilerin eleştirileri oluyor. Türkiye’de şu anda 83 bin tane cami var. Ama bu camilerin dağılımına baktığınız zaman, büyük kısmının köylerde olduğunu ve köylerdeki nüfusun şehirlere kayması ile bu camilerin neredeyse cemaatsiz kaldığını görüyoruz. Ankara’da, İstanbul’da, Kars’ta veya Erzurum’da veya Diyarbakır’da yeni nüfusun geldiği yerleşim alanlarında şiddetle camiye ihtiyaç var. Çünkü bir yandan 40 hanelik bir köyde cami varken, öte yandan bakıyorsunuz 10 bin nüfuslu, 20 bin nüfuslu, 30 bin nüfuslu ve hatta Batman’da 100 bin nüfuslu bir yerde ezan okuyacak bir tane mabet yoktur. Bu noktadan Türkiye’nin yeni yerleşim yerlerinin oluşması nedeniyle yeni cami ihtiyaçları da oluşmuştur.  Bu nedenle ben buradan Belediye başkanlarımıza, mülki amirlere bir kez daha çağrıda bulunuyorum, yeni yerleşim yerleri oluşurken lütfen buralara insanlarımızın ibadet ihtiyaçlarını giderecek olan mabetlerin yerlerinin tespiti ve bunların yapılması ile ilgili gerekli desteklerin, gerekli yardımların verilmesi sağlayın. Aksi takdirde bakıyorsunuz ezan sesi duymadan yaşayan insanların olduğunu mahalleler oluşuyor. O yüzden de biz, bir adım attık, eskiden sadece okullar hastaneler yapılırken, bunları yapan insanların yaptıkları harcamalar veya bağışlar vergiden düşülürken biz artık cami yapanların da yaptıkları yardımları da, harcamaları da vergiden düşürülebilir hale getirdik” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

Fosil yakıt zengini Azerbaycan, Ceza Kanunu’na ‘ekokırım’ maddesini ekliyor

Azerbaycan Parlamentosu, lider İlham Aliyev'in teklifi üzerine Ceza Kanunu'na 'ekokırım' ifadesini ekledi. Yasaya göre, doğaya zarar verenler 15 yıla kadar hapis cezası alabilecek. 

[İklim Masası] Kritik mineral ve hammaddelerde tedarik riski büyük

Yeşil dönüşüm için ihtiyaç duyulan kritik mineral ve hammaddelerde bir tedarik riski yaşanmaması için  yüzyıl ortasına kadar 2,1 trilyon dolarlık yeni yatırım gerekiyor.

[COP16] Biyoçeşitliliği korumak için taahhüt edilen fon 200 milyon Euro’yu buldu

Kolombiya'nın Cali kentinde süren biyoçeşitlilik zirvesi COP16'da Avrupa ülkeleri, biyoçeşitliliği korumak için ellerini cebine attı ancak yeşil gruplar fazlasına ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Hatay’daki ‘kaçak beton santrali’ mühürlenmesine rağmen zehir saçmaya devam ediyor

6 Şubat depremlerinde yerle bir olan Hatay'daki inşaat furyasında, ucuza mal olduğu gerekçesiyle mahallelerin ortasına, su kaynaklarının yanına kurulu beton santrallerine tepki büyüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR