Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Venüs’te yaşam olabilir: Atmosferinde fosfin keşfedildi

0

Cardiff Üniversitesi‘nden Profesör Jane Greaves‘in liderliğinde uzaybilimcilerden oluşan uluslararası bir ekip, bugün Venüs’ün atmosferinde fosfin keşfedildiğini duyurdu. Fosfin, Dünya’da ancak endüstriyel olarak elde edilebilen ya da oksijensiz ortamlarda büyüyen mikroplar tarafından üretilen bir gaz.

Konuyla ilgili makale Nature Astronomy’de yayınlandı.

‘Biyolojik imza’

Fosfin varlığı birçok astrobiyolog tarafından “biyolojik imza”, yani yaşamın olası varlığının bir göstergesi olarak görülüyor. Fosfin gazının mikrobiyolojik ortamlarda oluştuğu biliniyor. Bu da Venüs atmosferinde mikrobiyolojik düzeyde yaşam olabileceğine işaret ediyor.

Keşif Şili’deki Atacama (ALMA) teleskop dizisi ile Hawai’deki James Clerk Maxwell teleskobu ile yapıldı. Araştırmacılar arasında Manchester Üniversitesi ve MIT‘ten uzmanlar var.

Fosfin nedir?

PH3 formülüyle gösterilen bir tür kimyasal bileşik olan Fosfin, -88 santigrat derece (°C) kaynama noktasına sahip olan, renksiz, yanıcı ve zehirli bir gaz.  

Gaz çok zehirli olduğu için küçük yoğunluklarda bile öldürücü olabilir. Ayrıca kokusuz ve renksiz olması nedeniyle ilişiği olan yerlerde varlığının anlaşılması zor olduğundan dikkatli olunması gerekmektedir. Uzun süreli dokunmalarda, görme yitimine yol açabilir. İnsanda, soluk borusu bölgelerinde ve iskelette ciddi süreğen (kronik) hasara neden olur.

You may also like

Comments

Comments are closed.