DünyaManşet

Venezuella’da prezervatif fiyatları 755 $’a fırladı!

0
Venezuella'da prezervatif fiyatlarındaki artış, ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu yansıtıyor. Görsel: Shutterstock

Ekonomisi büyük oranda petrol üretimine dayalı olan Venezuella’da, küresel petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle ekonomik kriz baş gösterdi. Hiper-enflasyon yaşanan ülkede, petrol-temelli olmasına rağmen fabrikası olmayan prezervatifin bir kutusu 755 ABD dolarına kadar yükseldi.

2014 yılını %4 küçülmeyle tamamlayan Venezuella’nın 2015’te ise %7 küçüleceği tahmin ediliyor. Enflasyon %64 civarında. Huğa Chavez’in ölümünün ardından devlet başkanı olan Nicolas Maduro’ya halk desteği %22’ye kadar inmiş durumda. Gelirinin %95’i petrolden gelen ve dünyanın en büyük 4. Petrol üreticisi olan Venezuella, petrol fiyatlarındaki düşüşten ciddi anlamda etkileniyor. Halkın sabun ve süt gibi temel ihtiyaçlar için bile saatlerce süpermarket kuyruklarında beklediği belirtiliyor. Üç eyalette ”geceden kuyruğa girmek” yasaklandı.

Venezuella'da prezervatif fiyatlarındaki artış, ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu yansıtıyor. Görsel: Shutterstock

Venezuella’da prezervatif fiyatlarındaki artış, ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu yansıtıyor. Görsel: Shutterstock

Prezervatif gibi ”lüks” ve vazgeçilebilir olduğu düşünülecek bir ürünün fiyatının 755 $’a kadar çıkmasının ise geçerli sebepleri var: Venezuella, AIDS ve 18 yasından küçükken hamile kalma olaylarının en sık görüldüğü Güney Amerika ülkelerinden biri. Dahası, ülkede kürtaj yasak.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ”Venezuella gençliğini kapitalist pornografinin zararlarından korumak için” ülkede bir seri prezervatif fabrikası yaptırma sözü vermişti. Ancak henüz ülkede prezervatif üreten bir fabrika bulunmuyor.

Ağustos 2014’te varılı 100 ABD doları civarında seyreden küresel petrol fiyatları, bugün itibariyle 50 doların altına inerek %50 düşüş yaşadı. Türkiye’de kurşunsuz benzin fiyatları ise aynı dönemde 4.97 TL’den yalnızca 4.20 TL civarına indi.

(Yesil Gazete, Grist, Guardian)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.