EkonomiKoronavirüs SalgınıManşet

Venezuela’da koronavirüs önlemi: İşten çıkarmalar yasak, kredi tahsilatları askıda

0

Venezüella, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı ekonomik önlem paketini açıkladı. Açıklanan önlem paketiyle birlikte altı ay boyunca işten çıkarmalar yasaklandı. Tüm kiralar ertelenirken kredi tahsilatları ise beklemeye alındı.

Reuters’ın aktardığına göre canlı yayında halka seslenen Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Ülkedeki tüm işleri, tüm şirketlerin ve işletmelerin operasyonlarını korumak için vicdan ve mutlak kararımız var” dedi.

Venezuela’da şu ana kadar 84 doğrulanmış koronavirüs vakası bulunuyor. Ülkede virüs kaynaklı olduğu belirlenen herhangi bir ölüm henüz yaşanmadı. Ülke genelinde bir ay süreli karantina ilan edildi.

Fotoğraf. EPA

Mülk sahiplerine tazminat verilecek

Maduro, altı ay boyunca bankaların kredi ödemeleri tahsilatını askıya alması gerektiğini, telekomünikasyon hizmetlerinin kesilmeyeceğini belirtti. Ayrıca, mülk sahiplerine verilecek tazminat eşliğinde kira ödemelerinin askıya alınacağını açıkladı ancak ayrıntılar henüz belirtilmedi.

Devlet Başkanı, hükümetin altı ay boyunca yerel Bolivares para biriminde küçük ve orta ölçekli işletmelerin bordrolarını karşılamaya yardımcı olacak bir plan önereceğini de sözlerine ekledi. Ayrıca, şirketlerin Aralık 2020’ye kadar çalışanlarını işten çıkarmalarını yasakladı.

IMF’den ret, Küba ve Rusya’dan yardım

Venezuela salgınla mücadele etmek için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 5 milyon dolarlık acil başvuru talebinde bulunmuştu. Bu talep Maduro hükümetinin “tanınmasındaki belirsizlik” sebebiyle reddedilmişti. Bunun üzerine ülke Küba ve Rusya’dan insani yardım konusunda destek almıştı. Geçtiğimiz hafta 130 Kübalı doktor salgınla mücadeleye yardım için Venezuela’ya gitti.

 

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.