Venedik Komisyonu’nun yeni Anayasa’nın kabul sürecinde Macaristan’a yaptığı uyarı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in öncülüğünde yeni Anayasa yazımı için süreç başladı. Kişisel kararımla, bu bir Anayasa blog’u olmasına karşın, süreçle ilgili ne bir haber giriyorum, ne de övgü/eleştiri yazıyorum. Çünkü Anayasa yazım sürecinin esasen hukuksal olmaktan çok siyasal bir olgu olduğunu düşünüyorum. Oysa bu blog, anayasal gelişmeleri ve Anayasa hukukuyla ilgili haberleri olabildiğince siyasal olmayan bir şekilde aktarmaya çalıştığım bir blog. Kaldı ki, bu siyasal süreci izlemeniz için Anayasa2011 gibi oldukça kapsamlı siteler mevcut. Dileyen oradan takip edebilir.

Ama bu sürecin tamamen dışında kalmak da mümkün değil elbette. Anayasa yazımının uluslararası hukuk standartlarına uygun şekilde ilerlemesi için elimden geldiğince ve zaman buldukça bilgilendirme yapmaya çalışacağım.

Bu bilgilendirmelerden ilki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni Anayasa’nın yazımı için bir yılın yeterli olacağına” dair söylemiyle ilgili olacak.

 

Yeni Anayasa yazım sürecinin bir yılda bitirilmesi Başbakan’ın temennisi olabilir. Ancak Venedik Komisyonu, “Macaristan’ın Yeni Anayasası’nın Yazılma Sürecinde Ortaya Çıkan Üç Hukuksal Sorunla İlgili Görüş” adlı görüşünün 16 ila 19. paragrafları arasında bakın yazım sürecinin şeffaflığı, kapsayıcılığı ve süresiyle ilgili neler* demiş:

16. Üstelik, sürecin şeffaf olmadığına ve bu kapsamda temel Anayasa değişiklikleriyle ilgili olarak Macar toplumuna yeterli şekilde danışılmamış olmasına dair sivil toplumda çeşitli endişeler dile getirilmiştir. Taslağın Parlamento’ya ancak 14 Mart 2011’de iletilmiş olması nedeniyle, yeni Anayasa’yla birlikte ortaya çıkabilecek değişiklikler ve yeniliklerle ilgili sadece sınırlı bir kamusal tartışma yapılabilmiştir.

17. Anayasa’nın kabul edilmesi için kabul edilen sıkışık takvim de bir diğer endişe kaynağıdır ve Komisyon sözcüleri tarafından bu endişe bir çok kez dile getirilmiştir.

18. Komisyon, şeffaflık, açıklık ve kapsayıcılık, yeterli süre ve görüş çoğulculuğunu sağlayan şartlar ve tartışmalı konularda uygun müzakerenin demokratik Anayasa-yazımı sürecinin olmazsa olmaz koşulları olduğunu hatırlatır.

19. Komisyon’un görüşüne göre, değişik siyasal güçlerin, hükümet-dışı örgütlerin ve vatandaş derneklerinin, akademinin ve medyanın içinde olduğu geniş ve içeriğe dair bir tartışma, tüm toplumun kabul edeceği ve demokratik standartlara uygun daimî bir metnin kabul edilmesi için önemli bir ön şarttır. Çok katı zaman sınırlamalarından kaçınılmalı ve yeni Anayasa’nın kabul edilme takvimi, tartışmalarda elde edilen ilerlemeye göre belirlenmelidir.

(Serkan Köybaşı http://anayasagundemi.com)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR