ManşetSpor

Ve tarihin döndüğü gün, Oscar Pistorious bugün sahne alıyor

0

Bugün 12.35’te ekranların karşısında olun. Eğer ekran karşısında olur iseniz hem Londra 2012 olimpiyat oyunları atletizm branşında 400 metre yarışına hem de dünya tarihindeki bir dönemece tanıklık etmiş olacaksınız. Saat 12:30’da Güney Afrikalı atlet Oscar Pistorious yarışacak. Oscar Pistorious’un doğuştan 2 bacağı da dizinin üstüne kadar yok. Daha önceki olimpiyatlara değilde hemen ardından start alan Paralimpiks’e katılan Pistorious bu sene Olimpiyatlara katılıyor. Dünya tarihinde olimpiyatlara katılan ilk ampute atlet olacak bugün Oscar Pistorious.

Pistorius geçmiş yıllarda koştuğu bir kaç yarışla Olimpiyat barajını aşmış ancak 2012’de yaptığı dereceler Olimpiyat A barajı için yetmemiş ve kelimenin tam anlamıyla onu barajın kıyısından (0,22 saniye kadar) döndürmüştü. Olimpiyat hayalleri geçmişte olduğu gibi yine suya düşmüştü ancak ülkesinin atletizm federasyonu imdadına yetişti. Güney Afrika 4×400 bayrak takımında ve 400 metrede yarışmaya layık bulunan 25 yaşındaki atlet tarihte Olimpiyat’a katılan ilk ampute atlet olma onuruna erişti.

Atletin yarışlarda kullandığı Cheetahs isimli J şeklindeki karbon fiber protezleri geliştirenBiomechatronics Group’un direktörü Hugh Herr, onun bu başarısının spordan öte anlamlar taşıdığını söylüyor: “Bugün spor için elbette harika bir gün. Ancak daha da ötesi eşit haklar için mücadele eden herkes için harika bir gün bu.”

Ampute bir atletin sporun en prestijli sahnesinde yer alacak olması elbette insanları heyecanlandırıyor. Ancak aksini düşünenler de var. Karbon fiber protezlerin zıplama hareketinde Pistorius’a haksız avantaj sağladığı iddiaları daha önceden olduğu gibi Olimpiyat’la beraber yine gündeme gelecek gibi. Öyle ki, 2008 yılında bu iddialar yüzünden Uluslararası Atletizm Federasyonu, Pistorius’u yarışmalardan men etmişti. Ancak aynı yıl Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvuran atlet bu kararı geri aldırmayı başarmıştı. Çünkü yapılan araştırmalar, protezin bacağa göre hafif olsa da, normal bir atlete göre kalça hareketini sağlamak için ortalama dört kat daha fazla enerji harcattığını ortaya çıkarmıştı.

İki fibula kemiğinden yoksun doğan ve yalnızca 11 aylıkken dizlerine takılan protezlerle önce yürümeyi, sonra koşmayı öğrenen Pistorius imkansız diye bir şeyin olmadığının canlı kanıtı. Protezlerin şeklinden dolayı takılan ismiyle ‘Blade Runner’, spora ve insana farklı açılardan bakmamızı sağlıyor.

(Eurosport, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.