Doğa MücadelesiManşet

Vazgeçmemişler: Gülpınar’da jeotermal enerji için zeytinleri kesiyorlar

0

Zeytinlikleri tehdit eden Üretim Reform Tasarısı’nın halkın tepkisi sonucu Meclis’ten bütün partilerin mutabakat sonucu geri çekilmesinin üzerinden bir hafta geçmeden AKP Hükümeti zeytinlikleri enerji ve sanayi yatırımları içinden gözden çıkarmaya kararlı olduğunu gösterdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü zeytinlikler konusunda “Kimse vazgeçtiğimizi düşünmesin” diye konuşurken Ayvacık’a bağlı Gülpınar’da kurulmak istenen Jeotermal Enerji Santrali sondaj çalışmaları nedeni ile zeytin ağaçlarının bulunduğu arazi iş makineleriyle dümdüz edildi.

Çanakkale Olay gazetesinden Şenol Güven’in haberine göre Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve Gülpınar halkı yasaya rağmen yapılan çalışmaların hukuksuz olduğunu belirterek yasal sürecin başlatılacağını duyurdu.

Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ`nin Çanakkale Valiliğine sunduğu ve Gülpınar’da yapılması planlanan 7 adet sondaj arama faaliyeti, Proje Tanıtım Dosyası incelendikten sonra 26 Mayıs 2017 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı aldı. Konunun takipçisi olduklarını belirten Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, tam da zeytin yasasını kaldırma girişimleri sırasında bu kararın alındığını belirterek; “Aynı zihniyette farklı bir firmanın eski yerin hemen yakınındaki maliye arazisinde yaptığı bir çalışma. Geçen sefer derneğimizin savcılığa şikayeti üzerine kestiği zeytin ağaçları için yüklü miktarda para cezası kesildiğini biliyoruz. Zeytin kanunu apaçık zeytinlik alanlara 3 km mesafede tesis yapılamayacağını yasaklarken, benzeri şirket valilikten aldığı “ÇED raporu istemez” yazısına dayanarak katliama ve sondaj çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Dikkat edilirse bu karar zeytin yasasını kaldırma girişimleri sırasında alınmıştır. Yasa geri çekilince, maliye arazisi olup bu şirkete devredilen yerlerde hafriyat çalışmaları devam etmekte ve fotoğraflarda görüldüğü gibi içinde yabani zeytin ağaçlarında bulunduğu bu arazinin dümdüz edildiği ortadadır. Şirket yetkilileri yaptıkları açıklamada bu sondajları turizm amaçlı termal bir otel için yaptıklarını ve izinleri bu amaca uygun olarak aldıklarını ifade etmişlerse de bu gerekçe gerçeklikten uzak görülmekte, henüz yeri bile belli olmayan termal otel için bu kadar maliyeti yüksek çalışmaların yapılacağı akla uygun gelmemektedir. Bu durum zeytin yasasını delmek için devlet yetkililerinin de ortak olduğu bir bahanedir” açıklamasında bulundu.

“Zeytinliklerimize dokunma, dokundurtma!”

Gülpınar’da yapılan sondaj çalışmaları ile ilgili kararlı bir mücadelenin sunulması gerektiğini vurgulayan Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, yenilenebilir enerjiye asla karşı olmadıklarını, uygun yerlere yapıldığında en yakın destekçisi olacaklarını bildirdiler ve “Zeytinliklerimize dokunma, dokundurtma!” diyerek mücadelelerini sürdürmeye karalı olduklarını vurguladılar

21 jeotermal alan ihaleye çıkıyor

Resmi Gazete’ de önceki gün yayınlanan karara göre,  Çanakkale`nin 5 ilçesindeki 21 jeotermal sahası ihale edilecek. Karara göre, Çanakkale`nin Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Yenice ve Çan ilçelerindeki 19`u arama 2`si jeotermal kaynak işletme sahası olmak üzere 21 jeotermal sahası için Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından ihaleye çıkıldı. Saha büyüklükleri 90,97 hektarla 4 bin 972,94 hektar arasında, muhammen bedelleriyse 27 bin 717 lirayla 352 bin 668 arasında değişen sahaların ihaleleri 13 Temmuz 2017 Perşembe saat 13.30`dan başlayarak sırayla yapılacak. İstekliler gerekli belgelerle hazırlayacakları tekliflerini en geç 13 Temmuz 2017 Perşembe, saat 12.30`a kadar, Çanakkale İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne sunabilecek.

Daha önce de zeytinler kesilmişti

2015 yılında Ayvacık’a bağlı Gülpınar Köyü’nde, farklı bir firma tarafından yine jeotermal sondaj çalışmaları kapsamında yaklaşık 8 dönümlük arazide 100’ün üzerinde zeytin ağacı kesilmiş ve Gülpınarlılar bu olay sonrasında bireysel ve toplu şikayetlerde bulunmuştu. Firmaya yüklü bir para cezası kesilmişti.

 

(Çanakkale Olay, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.