2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Vatandaşlar soruyor: Hatay’ı haritadan mı silmek istiyorlar?

0
Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel
Armutlu, Hatay- Fotoğraf: Mehmet Temel

Haber: Mehmet TEMEL

*

Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde etkilenen on ilde son açıklamalara göre; can kaybı 17 bin 134’e, yaralı sayısı 70 bin 347’ye yükseldi. Depremin ardından artçılar yaşanmaya devam ediyor. Depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri de Hatay. Depremden onlarca saat sonrasında bile bölgeye arama kurtarma ekipleri gelmemişti ancak son iki gündür bölgeye yoğun bir yardım ulaşımı söz konusu oldu.

Hatay’ın en politik mahallelerinden biri olan ve ilk gün yalnızca İBB’nin İtfaiye ekiplerinin bulunduğu Armutlu Mahallesi‘nde, hala enkazlardan insanlar çıkarılıyor.

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Hatay’da bir büyük deprem söylentisi kol geziyor

Hatay’da aynı zamanda yeni bir deprem korkusu hakim. Ara sıra hala artçılar oluyor. Bazıları şiddetli hissedilirken bazıları daha az hissediliyor. Ancak vatandaşların arasında kara bir bulut gibi dolaşan bir büyük deprem söylentisi var. Hataylılar yeniden büyük bir deprem olmasından korkuyor, bölgedeki basın mensuplarına konuyla ilgili bilgileri olup olmadığını soruyor.

Herkes, psikolojik olarak çökmüş durumda ve küçük bir sallantıda bile panik hakim oluyor.

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Yeni yüzlerden yardım talebi

Arama kurtarma ekiplerinin oldukça geç gittiği Hatay’a ilk vardığımızda insanların bize doğru koştuklarını ve yardım istediklerini görüyoruz. “Kurtarın” diyorlar. Şehre gelen her yeni yüzden bir yardım bekliyorlar, profesyonel ya da arama kurtarma ekibi olmadığımızı söylememize rağmen gelen talep bu yönde oluyor. Vatandaşlar en çok şu soruları sordu:

“Neden kimse gelmiyor buraya?

Biz başka bir yer miyiz?

Hatay’ı haritadan mı silmek istiyorlar?”

İnsanlar arasında artık bu şehirde nasıl kalacaklarını tartışıyorlar. İşin gücün kalmadığını, şehirdeki enkazın nasıl kaldırılabileceğini ve ardından binaların yeniden nasıl inşa edileceğini endişeli bir şekilde konuşuyorlar. “Yeniden hayat mı oluşturulacak? Bu ne kadar sürecek?” diye soruyorlar kendi kendilerine ve bu soruları yanıtlayacak bir yerden değil, çaresiz oldukları bir yerden soruyorlar.

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Hayvanlar için çadır

Kentte HAYTAP gibi ekipler de sokakta kalmış ya da enkazdan kurtarılmış sahipli hayvanlar için bir çadır kurmuş durumda. Bölgeden gelen her enkazdan kurtarma ihbarına koşan ekip, kurtarılan hayvanları bir çadır içerisinde tutarak kaybolmalarını engelliyor.

Ekibin önceliği yaralı hayvanlar. Ardından sokağa kaçmış sahipli hayvanlara koşuluyor. Ancak çok fazla sokakta yaşayan hayvan olduğu için çalışmaların yetersiz kaldığı görülüyor. Sürekli ihbarlara koşan ekibin oluşturduğu çadırda yaklaşık 30 köpek bulunuyor.

Sokaktaki hayvanlar da soğuk hava şartlarından nasibini alıyor. Bu nedenle sokakta yaşayan hayvanlar için de bir çalışma yapılması gerektiği görülüyor.

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Hatay tamamen yıkılmış bir halde

Kentte örgütlü yerel inisiyatiflerin ve siyasi partilerin gönüllüleri depremin ardından bugüne kadar arama kurtarma çalışmaları yapmak için çaba sarf ediyor. Öte yandan bazı küçük köylerin dışında şehrin tamamı yıkılmış durumda. Şehrin merkezindeki binaların yüzde 90’ı yıkılmış geri kalanlarsa hasar almış, oldukça az bir kısmı ise sağlam gibi görünüyor.

Hastaneler de yıkıldığı için birçok acil durumda olan vatandaş farklı şehirlerdeki hastanelere götürülüyor. Depremin ikinci gününde ancak ulaştırılabilen yardımlar ise devam ediyor. Şehre giriş çıkışlarda ise uzun bir trafik söz konusu ve oldukça uzun bir zaman alıyor.

Benzin ihtiyacı ve barınamama sorunu

Kentte yoğun bir benzin ihtiyacı bulunuyor. Benzin ihtiyacı hem arabalarında kalarak ısınmaya ve barınmaya çalışan vatandaşlar için hem de sürekli hareket halinde olan arama kurtarma ekipleri ve basın mensupları için büyük bir sorun.  Kurulan çadırlar ısınma için yeterli olmadığı ve oldukça soğuk olduğu için çoğu vatandaş hala arabalarında kalmayı tercih ediyor.

Tekstil binasından yükselen dumanlar

Armutlu Mahallesi’nde bulunan ve tekstil malzemeleri üreten bir binadan da dün (8 Şubat) gün boyu dumanlar yükseldi. İtfaiyenin müdahale ettiği binada kimyasal malzemeler olduğu düşünülüyor. Bina yanarken çıkan duman mahallenin hemen her yerinden görünüyordu.

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Armutlu, Hatay, Fotoğraf: Mehmet Temel

Kentte ilk kez yanan bir sokak lambası…

Aynı zamanda elektrik de sağlanamıyor. Şehirde ilk kez bugün yanan bir sokak lambasıyla karşılaştık. O ana kadar kent tamamen zifiri karanlıktı.

You may also like

Comments

Comments are closed.