Kültür-Sanat

Vanlı kadın dengbejler 8 mart etkinlikleri kapsamında İstanbul’da

0

Van Kadın Sanatçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adı altında örgütlenen Serhat Kadın Dengbejlerin Grubu, Kürtçe ismiyle Komela Jinên Dengbejên Serhedê, 8 Mart etkinlikleri kapsamında İstanbul’da bir dizi konser verecek.

1980 darbesinden sonra oluşan baskı ortamında susmak zorunda kalan Dengbejler 2000’lerde tekrar sahneye çıktı.

Kürtçede deng ses, bêj ise söyleyendir. Sese biçim, canlılık veren, sesi sözle terbiye ederek kelamını anlatan kişidir dengbêj.

Dengbêj; söyleyen, sözü işleyip, hafızayı diri ve canlı tutup belleğe dönüştürendir. Dengbêjler, kilamlarını “mesel” ile ezgisiz konuşarak ya da “makam” ile ezgili ritmik söyleyen gezgin sanatçılardır.

Bu ritim ve ezgi sayesinde çok uzun hikâyeleri, destanları hafızalarında tutarlar. Bunu yaparken, belli bir ritim ve biçimle sözü stran veya kilam, müzik haline getirirler.

Van’dan gelecek olan kadın dengbejlerin isimleri şöyle: Gazin, Mukaddes, Saide, Elif, Gamze, Kewser.

Van Kadın Sanatçılar Derneği, Kürt sözlü edebiyatının bir parçası olan dengbêjlik sanatının geliştirilmesi ve dengbêjlik sanatı içinde “kadın” olarak yer edinmeye çalışanlara yardımcı olmak için 2010’d kuruldu.

Dernek, Van’da 23 Ekim’de yaşanan  7,2 ve 9 Kasım’daki 5,6 büyüklüğündeki depremlerde zarar gördü. Derneğin enstrümanları, mobilyaları ve bilgisayarları kullanılamaz hale geldi. Ayrıca dernek üyelerinin bazılarının evi yıkıldı, bazıları göç etmek zorunda kaldı.

Konserlerin tüm geliri gruba gidecek. (EÇ/NV)

Program

6 Mart, 20:00, Kooperatif, Beyoğlu (10TL)

8 Mart, 16:00-18:00, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü (ücretsiz) Konserden önce kadın dengbejler hakkında sunumlar yapılacak ve Vanlı kadınların el işi sergisi açılacak.

9 Mart, ögleden sonra, İTÜ, Etnomüzikoloji Bölümü, Maçka kampüsü (ücretsiz)
9 Mart
, saat 20:00, Seyr-i Mesel, Beyoğlu (20TL)

11 Mart, saat 21:0, Gitar Cafe, Kadıköy (20 TL)

*İletişim İçin: [email protected] veya 0 545 254 12 60

(Bianet)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.