Doğa MücadelesiManşet

Van Gürpınar’daki mermer ocağına karşı imza kampanyası başlatıldı

0

Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alan Yurtbaşı köyünde (Şêxan) bölge halkının itirazlarına rağmen açılmak istenen mermer ocağı projesinin iptal edilmesi için bir imza kampanyası başlatıldı.

Mermer ocağı açılmasına karşı çıkan köylülere, kolluk güçleri ve korucuların müdahale sırasında gerçek mermiler kullanması ve ateş açması büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.

Fotoğraf: MA

2007’de şirket vazgeçmişti

Mezopotamya Ekoloji Hareketi tarafından yapılan açıklamada bölgede mermer ocağı yapma çalışmalarının ilk olarak 2007 yılında başladığı belirtildi.  2003’te Dimer A.Ş.’nin ruhsat aldığı ve 2007 yılında çalışmaya başladığı belirtilen açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

Köyde mermer ocağı istemeyen köylüler ile şirket karşı karşıya gelmiştir. Mesele çatışmaya dönmüş, bir köylü yaralanınca Dimer A.Ş mermer ocağı şantiye çalışmasından vazgeçmiştir. Bundan sonrasında yetkililer tarafından bahsi geçen alan, önce hazine alanı olarak belirlenmekte, arkasında maden alanı olduğu ilanı gerçekleştirilmiştir.”

Şirketten köylülere tehdit

Sonrasında bölgenin 2020 yılında Saray A.Ş. tarafından alındığı ve çalışmalara başlandığı belirtilen açıklamada “Köylüler durumu kabullenmeyince tekrardan köylülerinin direnişi gelişmiştir. Mesele buyken geçen Ramazan Bayramı’ndan birkaç gün öncesinde güvenlik korucuları ve jandarma ile birlikte köye gelen şirket yetkilileri köylülere; ‘burayı terk edin, burası mermer ocağı yapılacak’ demişlerdir” denildi ve şunlar söylendi:

Köylülerle başlayan sürtüşme sonrası bayramdan sonra geleceklerini ve ne olursa olsun mermer ocağı için yıkıma başlanacağı söylenmiştir. Ve birkaç gün öncesinde görüldüğü üzere alana gelen jandarma, güvenlik korucuları ve şirket yetkilileri köylüye silahla müdahalede bulunmuş, onlarca ahır yıkılmış ve tehditler devam etmektedir.”

 

Şirketin bu müdahaleye gelen tepkiler ardından yaptığı açıklamalarda köylülerle para sebebiyle anlaşamadıklarını belirttiğini aktaran Mezopotamya Ekoloji Hareketi, “Oysaki köylüler hiçbir şekilde bu iddiayı kabul etmediklerini ve köylerini terk etmemekte kararlı olduklarını dile getirmişlerdir” dedi.

‘Yurtbaşı köylülerinin yanındayız’

Mermer ocağının sağlık yönünden tehlikeli olmasının yanında, göçe sebep olacağı belirtilen açıklamada “Sonuç itibariyle, İkizdere’den, Lice’ye, bugün Gürpınar’a bağlı Yurtbaşı köyünde yaşananlara kadar var olan talanı, köylerinin boşalması uğruna, köylülere müdahaleyi, göçü kabul etmiyoruz. Direnen İkizdere ve Yurtbaşı köylülerinin yanındayız” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama “Yurtbaşı köyünde yapılmak istenen mermer ocağı kapatılsın. Alan rehabilite edilsin, köylülerin mağduriyeti giderilsin” taleplerinin dile getirilmesiyle sona erdi.

İmza kampanyasına destek vermek için siz de bu adres üzerinden imza gönderebilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.