Van Gölü’nde kuraklık: Balıkçı tekneleri karaya oturdu

Van Gölü'nde yıllar içinde kuraklık nedeniyle düşen su seviyeleri, balıkçılıkla geçinen bölge halkını zora soktu. Balıkçı barınağı işlevini yitirirken tekneler de karaya oturdu.

VAN – Son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma nedeniyle Van Gölü‘ndeki su seviyesi düşünce Tuşba ilçesine bağlı Adır Mahallesi‘ndeki barınakta balıkçı tekneleri karaya oturdu.

Göle açılamayan balıkçılar, teknelerinin altındaki kum ve taşları küreklerle temizlemeye çalıştı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, göldeki çekilmenin yıllardır sürdüğünü ve kimi yerlerde 2-3 kilometrelik kıyı çizgisinin değiştiğini söyledi.

En büyük sorun balıkçı limanlarında yaşanıyor

Akkuş, bugün Van Gölü’nde, 100’ün üzerinde balıkçı teknesi olduğuna ve bölgede binlerce kişinin inci kefali avcılığından geçimini sağladığına dikkat çekti:

“Balıkçı barınaklarının işlev görür halde olması balıkçılıkta en önemli noktalardan biri. Hemen kıyıdaki balıkçı barınakları, gölün çekilmesiyle birlikte adeta işlevsiz konuma geliyor. Özellikle Adır Adası‘nın hemen karşısındaki liman, gölün çekilmesiyle birlikte karaya çıktı. Dolayısıyla en büyük sorun balıkçı limanlarında yaşanıyor.”

30 yıldır balıkçılık yapan Ahmet Çıkla,balıkçı barınağının yarısından fazlasının karaya çıktığını belirtti:

“Göle balık avlamaya çıkamıyoruz. Teknelerimiz karaya oturmuş durumda. Zorluk çekiyoruz. Teknelerimiz giriş ve çıkışlarda karaya oturuyor. Tekneyi çıkarmak için bazen iki saat uğraşıyoruz, çıkartsak dahi tekne ile limana yanaşamıyoruz. ”

Kuraklık gerçekten bize zarar verdi

Son iki yıldır Van Gölü suyunun iki metre kadar aşağı çekildiğini söyleyen Çıkla, mahallenin tamamının geçimlerini balıkçılık yaparak sağladığını, balıkçı barınağının ve limanın içinin derinletilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı‘na dilekçe verdiklerini ancak  geri dönüş olmadığını söyledi.

Bölgede 20 yıldır balıkçılık yapan Murat Ayseli de “Göldeki su seviyesinin düşmesi bizim için büyük bir problem oldu. Kuraklık gerçekten bize zarar verdi.Limanımız gerçekten bitme derecesinde. Yetkililere sesleniyoruz. Biz mağduruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR