ManşetTürkiye

Validebağ’da gözaltına alınan avukat Can Atalay ve 4 kişi serbest

0

Üsküdar Belediyesi’nin, Validebağ Korusu’nun yanındaki alana ağaç keserek dini tesis inşa etme ısrarına karşı düzenlenen protestolarda darp edilerek gözaltına alınan Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, İstanbul Kent Savunması’ndan Çiğdem Çidamlı, Yurt Gazetesi muhabiri Hakan Akpınar, HTKP üyesi Deniz Gülsen ve Halkevleri üyesi Alper Ateş serbest bırakıldı.

4 can atalay...

Atalay ve beraberindeki dört kişi inşaat makinelerinin önüne geçerek yıkımı durdurmak istemiş ve polis tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştı. Önce sağlık kontrolü için Numune Hastanesi’ne oradan da Doğancılar Karakolu’na götürülen beş kişi gece yarısına doğru serbest bırakıldı.

Serbest bırakılmasının ardından bir açıklama yapan Can Atalay, hastaneye götürüldükten sonra bir kez daha darp edildiğini ve ikinci kez hastaneye götürüldüğünü açıkladı.

Validebağ Korusu’nda Yaşananlar

Validebağ Korusu’nun bulunduğu Üsküdar İlçesi, Altunizade Mahallesi, Validebağ Korusu güneyi, 165 pafta, 1313 ada, 178 parsel sayılı taşınmazın güneyindeki tescil dışı yeşil alan, plan tadilatı yapılarak “Dini Tesis Alanı” olarak yapılaşmaya açılması ve bölge halkının yeşil alanlarını korumak istemesi sonucu bu durum meydana geldi.

2012 yılında başlatılan bu değişikliğe itiraz için mahalle sakinleri imza topladı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karara itiraz dilekçesi verdi. Ardından biri Çamlıca Konakları, biri Ata Konakları, üçü de bireysel olmak üzere beş ayrı dava açıldı.

Davalar henüz sonuçlanmadan, Üsküdar Belediyesi tarafından alana yapım konteynırı getirildi ve işaretleme çalışması yapıldı. 15 Ekim sabahı inşaat için kepçe getirilerek alanda çalışma başlatılmak istendi.

Yürütmeyi Durdurma Kararına Rağmen Yıkım Teşebbüsü

Mahalle sakinleri inşaat ruhsatını görmek istedi, ancak inşaat için gelen ekip ruhsatı ibraz edemedi. Yeşil alanların kaybedilmemesi başlayan direniş süresince mahalleli alanda nöbet tuttu.

21 Ekim sabahı polis eşliğinde alana giren iş makineleri, çevre sakinlerinin işlemin hukuksuz olduğu, davaların sonucunun beklenmesi gerektiğine dair uyarılarına rağmen kazı yapmaya başladı. Mahalle sakinleri İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak yıkım ekipleri bu kararı da dinlemedi ve yine polis eşliğinde bölgeye gitti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.