Doğa MücadelesiKentManşet

Validebağ Nöbeti 100 günü geride bıraktı

0
Fotoğraf: Validebağ Gönüllüleri

İstanbul Üsküdar‘da bulunan ve 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde bulunan Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi tarafından yapılmak istenen Bakım ve Rehabilitasyon Projesi‘ne karşı başlatılan nöbet 100 günü geride bıraktı.

Validebağ nöbetçileri üzerinde “Nöbette 100 gün” yazan dev pankartın etrafında korunun içerisinde bir araya geldi. Burada basın açıklaması okuyan nöbetçiler  topladıkları 180 bin imzayı da yere serdi.

‘Direniş 1990’larda başladı’

Basın açıklamasını Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin okudu. Cumhuriyet’ten Tuğba Özer‘in haberine göre, Belgin, direnişin direnişin 90’lı yıllarda Validebağ Korusu’nu ranta açmaya yönelik girişimler ile başladığını söyledi. Belgin, açıklamasında güncel gelişmeleri şu şekilde anlattı:

“2020 Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Validebağ Korusu’nun yaklaşık dörtte üçlük bölümü, bakım ve onarım yapılması gerekçesiyle iki yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. Belediyenin koruda yapmayı düşündükleri arasında 500 araçlık otopark, yazlık sinema, festival alanı, izci eğitim alanı, köpek gezdirme alanı, 172 adet aydınlatma direği dikme, 88 bin metrekarelik alana rulo çim döşeme gibi işler var. Bu işler için belediyenin yaptığı ihalenin iptali davasında da mahkeme 30 Temmuz 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Üsküdar Belediyesi’nin üst üste yaptığı iki itirazı da reddetmiştir.”

Belediye’ye çağrı: Bilime ve hukuka uy

Validebağ Gönüllüleri’nden Hikmet Durkanoğlu ise direnişlerinin 100’üncü gününe ilişkin şöyle konuştu:

“Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Tükmen’e sesleniyorum. Bilim üzerine düşeni yaptı. Bilirkişi raporları ortada. Hukuk üzerine düşeni yaptı. Millet Bahçesi projesine dur diyebilen hakimler var. Halk olarak biz de üzerimize düşen görevi yapıyoruz, koruya sahip çıkıyoruz, buradayız. Kendisi her açıklamasında koruyu koruyacağını söylüyor. O zaman niye karşı karşıyayız? Bilimin bize gösterdiği yol belli. Diyor ki; ekosistem tabanlı yönetim planı yapın. Biz Validebağ halkı olarak bu çalışmalara sivil insiyatif alarak başladık. Şimdi Üsküdar Belediyesi’ne tekrar açık çağrıda bulunuyoruz: Bilime, hukuka, uy, halkın sesine uy.”

You may also like

Comments

Comments are closed.