Doğa MücadelesiManşet

Uzungöl halkından Trabzonspor’a pankartlı protesto

0

Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinde halk Trabzonspor Kulübü’nün Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) Uzungöl’e HES yapmak için 49 yıllığına üretim lisansı almasına tüm iş yerlerine astığı afişlerle ve beldeye astığı pankartlarla tepki gösterdi.

Uzungöl halkı adına açıklama yaptığını belirten Turistik İşletme sahibi İhsan Özkan, HES’lerin Trabzonspor üzerinden meşrulaştırmaya çalışıldığını iddia ederek “Bordo-Mavi enerji diyorlar. Bu enerji Trabzonspor’un ta kendisi zaten. 10 milyon dolara futbolcu alınacakmış, yaşam alanlarımız yok olduktan sonra biz ne yapalım futbolcuyu. Biz zaten futbolun ticarileşmesine karşıyız. Şimdi Trabzonspor’da buna el atmışsa biz buna da karşı dururuz” dedi.

Uzungöl’de 7-8 ay önce HES adımları atıldığında protesto yürüyüşü düzenlediklerini hatırlatan Özkan “Bugün üretilen elektrik enerjisinin yüzde 15’i dağıtım sırasında kaybedildiği, sadece mevcut iletim hatlarına gerekli bakımı yapılarak ve kaçak elektriğin önüne geçerek, tüm HES’lerin üreteceği toplam enerjinin üç katını tasarruf etmek mümkünken, böylesine küçük bir oran için Uzungölümüzü ve doğamızın ve canlıların yaşam alanının geri dönülmez biçimde tahrip edilmesi kabul edilemez bir gerçektir” diye konuştu.

Almanya’nın yaptığı yatırımlar sonucunda güneş santrallerinden 20 nükleer santrale eşdeğer elektrik ürettiğini ve bir dünya rekoruna imza attığına dikkat çeken Özkan “Türkiye’de yapımı biterek üretime geçen, yapımı devam eden ve yapılması planlanan yaklaşık 2 bin HES projesi mevcuttur. Bu HES projelerinin tamamının 2023 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Bu 2 bin HES barajı tamamlanıp üretime geçtiğinde bile ülkemizdeki enerjinin sadece yüzde 5’ni karşılayacaktır. Bizler de Almanya gibi ülkeleri dikkate alarak geleceğimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

(61saat.com)

You may also like

Comments

Comments are closed.