Doğa MücadelesiManşet

Üsküdar Validebağ Korusu gönüllüleri 22 Eylül’de dayanışmaya çağırıyor

0

Üsküdar’daki 1. derece doğal sit alanı Validebağ Korusu için gündeme gelen “Millet Bahçesi” planına karşı bölge sakinleri ve çevre gönüllüleri bir araya geliyor.

Korunun “Millet Bahçesi”ne dönüştürülmesine karşı yarın (22 Eylül) saat 12.30’da Validebağ Korusu Adile Sultan Kasrı (Öğretmenevi) bahçesinde basın toplantısı düzenlenecek.

Ne olmuştu?

Üsküdar’da halka açık en büyük yeşil alanlardan biri olan Validebağ Korusu ile ilgili uzun yıllardır yapılaşma tehdidi sürüyor. 354 bin metrekare büyüklüğündeki korunun mülkiyeti Hazine’ye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na ait. 1999 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen koru içinde Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Köşkü ve ek olarak Validebağ Sanatoryumu, Mustafa Necati Bey Öğretmen Huzur Evi, Çamlı Köşk ve Kuş Evi bulunuyor.

Korunun yapılaşmaya açılacağı iddiaları ilk kez 2009 yılında gündeme gelmişti. Üsküdar Belediyesi koruda bir koşu parkuru yaparak Türkiye ve Avrupa Kroz Şampiyonası düzenlemiş, parkur nedeniyle kepçelerin girdiği koruya büyük zarar verilmişti. Bu olayın ardından 2014 yerel seçimlerinden önce Üsküdar Belediye Başkanı adayı olan Hilmi Türkmen koruya ilişkin bir “çılgın proje” açıklamış, ancak halkın tepkisi nedeniyle bu hayata geçirilememişti.

Koru ile ilgili başka bir gündem ise otopark projesi olmuştu. Konukevi ve öğretmenevine gelen arabaların park sıkıntısı çektiği belirtilerek yapımına başlananan otopark projesi, Validebağ Gönüllüleri başta olmak üzere mahallelinin tepkisini çekmişti. Söz konusu projede ısrar edildi ve etrafı demir bariyerlerle çevirildi. Yurttaşların tepkisi üzerine koruya çevik kuvvet girmiş ancak halkın tepkisi dinmeyince otopark projesi de iptal edilmişti. Koruya uzun süredir bir izci kulübesi yapılması planlanıyor ancak bu proje de tepkiler nedeniyle uzun yıllardır yapılamıyor.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.