DünyaManşet

Uruguay’da “Silahını getir Bisikleti götür” kampanyası

0

Uruguay Hükümeti toplumda silahsızlanmayı sağlamak için enfes bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında silahını getirenlere bunun karşılığında yepyeni bir bisiklet ya da tercihlerine göre son model bir bilgisayar veriliyor.

Uruguay İçişleri Bakanlığı kampanyanın değiş tokuş fikri üzerine inşa edildiğini belirtiyor. Bakanlık sözcüsü Fernando Gil “Vatandaşlar, kendi iradeleri ile ateşli silahlarını teslim ediyor karşılığında da başka bir şey, bisiklet ya da bilgisayar alıyorlar” şeklinde konuşuyor. Değiş tokuş kampanyaya tamamı ile nüfuz etmiş durumda, kampanya adı da bu kavramdan türemiş. Öldürme amaçlı kullanılan silahların bu şekilde bisiklet ya da bilgisayar edinmek üzere kullanılması sonucu kampanyaya da, “Hayat için Silah” adı uygun görülmüş.

Fernando Gil, kampanyada tüm Uruguay’ı silahsızlandırma amacını güttüklerini söylüyor. Silahsızlanma sağlandığı takdirde hasmane çatışmaların yerini iletişim ve uzlaşma kültürüne bırakacağına inandıklarını belirtiyor.

Kampanyanın amacı halk arasındaki yasadışı silah kullanımını sona erdirmek. Sivil Silahsızlanma için Mücadele Derneği Başkanı Gustavo Guidobono‘nun açıklamasına göre 3.3 milyon nüfuslu Uruguay’da 1 milyon kişinin silahlı olduğu düşünülüyor. Ve bunların yarısı kayıt dışı.

Guidobono Uruguay’ın Güney Amerika’nın en fazla silaha sahip ülkesi olduğunu, dünya üzerinde de bu konuda ilk 10’a girdiklerini belirterek ekliyor, “3,3 milyon nüfusa sahip Uruguay’da 1 milyon insanın silahlı olduğu varsayılıyor. Kişisel güvenliği sağlama adına bu yapılıyorsa ortadaki rakamlardan da bunun çözüm olmadığı apaçık ortada. Artık güvenlik konusunu yetkililere ve bu işin uzmanlarına bırakmamızın zamanı geldi”

Kampanyanın duyurusu ülke çapında Şubat ve Mart aylarında geniş çaplı olarak yapılacak. Ruhsatlı silah sahibi olanlar altı ay içinde silahlarının teslim ettikleri takdirde değiş tokuş fırsatından faydalanabilecekler. Bu süre zarfında silahlarını teslim etmeyecek kişiler 12 yıla kadar hapis istemi ile yargılanacaklar, silahını teslim etmemiş ve ayrıca silahı ile bir suça karışmış olanları ise bundan çok daha uzun süreli hapis cezaları bekliyor.

(NY Daily News, Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.